Amarone er en tørr rødvin laget av tørkede rødvinsdruer fra Veneto-distriktet i Italia. Tørkingen gjør at vinene blir ekstremt konsentrerte, mektige og alkoholrike. En Amarone skal ha minimum 14 prosent alkohol, men noen Amarone-viner har opp til 17,5 prosent alkohol. Hoveddruen er corvina. En Amarone skal være laget av 40-80 prosent corvina-druer, 5-30 prosent rondinella og 15 prosent andre godkjente druer. Amarone er et nokså moderne fenomen som ser ut til å ha oppstått på 1950-tallet. Før laget man bare søte rødviner av de tørkede druene.

Moderne og tradisjonell stil

Tradisjonelt kom Amarone-druene fra vinmarker dyrket med det gamle pergola-systemet hvor vinstokkene får stor høyde og druene henger under et løvtak.
Det gir ikke perfekt modnede druer og kan fremkalle råte i druene. Produsentene ønsket imidlertid gjerne et lite angrep av edelråte i druene for å få en mer fyldig, myk vin med mindre taninn (garvestoffer) og bitterhet. Tradisjonelt ble også vinene lagret på store gamle eikefat. Flere produsenter sverger fremdeles i all hovedsak til denne fremgangsmåten, som for eksempel Quintarelli, Tommasi og Masi.
I dag er det en klar dreining mot en vinstil hvor man ønsker å unngå edelråte på druene for å få frem mer farge, renere fruktsmak og mer typisk rødvinsstruktur i vinene med gode tanniner. Pergola-systemet byttes nå derfor mer og mer ut til fordel for tettere beplantede vinmarker med lav beskjæring. Det gir mer konsentrerte druer som er bedre modnet og hindrer råte. I tillegg brukes gjerne nyere små franske eikefat til modningen av vinene. Typiske produsenter i denne stilen er Cecilia Beretta, Allegrini, Romano dal Forno og Tomaso Bussola.
Det går også et stort skille mellom mer ”elegante” Amarone-viner på rundt 15 prosent alkohol og de mer ekstreme vinene på over 16 prosent alkohol. Med noen unntak vil vi normalt ikke anbefale de mest alkoholsterke utgavene. De blir rett og slett for mye av det gode.

Kjellervin
Det er vel verd å lagre topp Amarone-viner. De utvikler mer kompleksitet og harmoni etter omtrent 10 år og kan fint lagres til de er 30 år gamle eller mer.

Årganger
2001, 1999, 1998, 1997 er de seneste årgangene av toppkvalitet for Amarone. 2000-årgangen virker litt oppskrytt med mange noe ufriske viner. Det lønner seg nå å handle inn Amarone da 2002 og 2003-årgangen ikke er helt på topp.

Matfølge
Amarone passer kanskje aller best alene som en ren ”nytevin”. De mer elegante utgavene kan passe til litt sterke faste oster, eller kanskje kraftig grillet entrecôte med litt krydder. Moden Amarone i tradisjonell stil kan også passe til kraftig vilt. Men vær forsiktig med alkoholen, den er høy og det finnes normalt bedre følge til både entrecote og vilt enn Amarone.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.