Luksuseiendomsmarkedet er ikke så lett å lese for hvermannsen. De hotteste boligene kan gjemme seg i liten gatestubb, eller i ett enkelt prosjekt.

Analysehuset Knight Frank har fått hjelp av sitt globale analysenettverk til å peke ut hvilke områder eller investeringer som vil stige mest i verdi det neste året.

- Luksusboliger i nøkkelbyer verden over har blitt en ny internasjonal valuta, skriver Kate Everett-Allen, som jobber med internasjonal boliganalyse for Knight Frank, i en fersk rapport .

"Sikre" investeringer
Ifølge analysehuset er den største risikoen i luksusboligmarkedet en eventuell bratt global økonomisk nedtur.

Dersom myndigheter iverksetter tiltak for å dempe veksten i boligprisene vil det også påvirke negativt.

- Men, usikkerheten er også en av de viktigste etterspørselsdriverne i dette markedet, fordi mange kjøpere mener dette er sikre investeringer, skriver Knight Frank.

Prisvekst
Knight Frank begynte første gang i 2006 å samle sammen prisdata i luksusboligsegmentet for å lage indeksen Prime Global Cities Index.

Indeksen sgtår nå 18,7 prosent over bunnivået i i andre kvartal 2009.

Analytikerne tror prisveksten vil fortsette å ta seg opp i luksussegmentet. I de 14 byene de følger utviklingen i, venter de at prisene vil stige med i snitt 2,5 prosent i 2013. I år har de anslått at prisveksten vil være 0,6 prosent.

Kun tre byer med prisfall
Det er imidlertid noen av disse byene som drar kraftig opp. Moskva antas å få den aller kraftigste veksten. Her vil knapphet trolig føre til at prisen på luksusboliger vil stige med 10 prosent til neste år.

Dubai vil trolig også ha sterk prisvekst i luksusboligsegmentet. Her ventes det at luksusvillaer vil bli mellom fem og ti prosent dyrere i løpet av 2013.

Det er kun i tre byer at prisene ventes å falle, Paris, Geneve og Shanghai. Prisene vil imidlertid falle med mindre enn fem prosent.

Dette er de hotteste områdene i noen av de utvalgte byene:

Les også: Her stiger boligprisene dobbelt så mye som i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.