I 2012 var tendensen at litt flere kjøpere velger å gå å direkte til selgeren med et bud for å unngå den ordinære budrunden. Det kommer frem i en undersøkelse blant medlemmene i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Eiendomsmeglerbransjen er selv skeptisk til at tre av ti av meglere oppgir at de «oftere enn før opplever forsøk på å kuppe budrunden, eksempelvis ved at en interessent går rett på selger med bud før visning og budrunde».

Dette budrunderådene fra leder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF):

Husk at:

  • Budgivning følger regler i avtaleloven, og når det går gjennom megler gjelder Lov om Eiendomsmegling med tilhørende forskrifter.
  • Budgivning er veikrysset mellom en selger som vil ha mest mulig for boligen, og budgiver som vil betale minst mulig for den.
  • Meglerens oppgave er å sørge for at all relevant informasjon er kommet til partene, og i budrunden er oppgaven å sørge for at denne går rett for seg i forhold til gjeldende regelverk og god meglerskikk.
  • Første budet skal alltid være skriftlig, og alle bud føres i logg i rett tid, en logg som kjøperen får tilgang til etter avsluttet budrunde.
  • For selger og budgiver er det viktig å forholde seg til de råd megleren har å gi. Megleren er borte i slike situasjoner løpende, mens vi som privatpersoner kanskje gjør dette fire til fem ganger i livet. Megleren har ikke så mye følelser i saken som en selger og håpefull budgiver har. Følelser kan fra tid til annen gi irrasjonelle utslag som ikke nødvendigvis er de mest lønnsomme.
  • Selger

1. Har en valgt å selge gjennom megler - ta aldri imot bud direkte fra en budgiver.

Direkte bud har normalt til hensikt å forsøke å få kjøpt eiendommen til en lavere pris enn om budrunden følger sitt ordinære bud.

Tenk "er budgiver interessert i dag, er han/hun også det i morgen".

2. Hvis megleren forklarer at det har kommet bud med forbehold.

Vær sikker på at du forstår hva dette forbeholdet faktisk betyr.

Et høyt bud med "forbehold om salg av egen bolig" betyr at du som selger påtar deg risikoen for at budgiver får solgt sin bolig. Kanskje de har en vanskelig omsettelig bolig - risikosport!

3.Tenk nøye igjennom når du tidligst og senest aksepterer at ny eier overtar boligen din.

De fleste regner for knapp tid mellom det tidspunkt de flytter ut av boligen og ny eier overtar.

Mange konflikter kunne vært unngått hvis man hadde gitt seg selv noe mer tid.

  • Budgiver:

1.Sett deg en grense for hvor høyt du er villig til å gå - og følg grensen din!

I en budrunde er det lett å tenke at det er jo bare en økning på 10.000 kroner.

2. Sørg for å ha finansiering i orden, og at din bank er klar over at du er i budrunde.

Det er surt å tape en bolig fordi din kontakt i banken var hjemme med syke barn den dagen du trengte henne.

3. Ikke by på flere boliger på en gang. Budet er forpliktende.

4. Hvis du ikke ønsker at andre skal se at du er interessent på en bolig bør du opptre via fullmektig.

Få en megler eller advokat fronte deg i situasjonen. Det kan være grunner til at du ikke ønsker at det skal bli kjent at du er interessert i en eiendom. (skilsmisse, arv, naboskap mv.)

5. Ikke gå rett på eier med bud hvis han er representert med megler eller advokat.

Mange opplever det som ufint, og diskvalifiserer deg som kjøper. Ikke sjelden sier selger i slike tilfeller til megler at "han skal ikke få kjøpt denne eiendommen uansett". Mange selgere tenker at en så pågående person i en budrunde også vil gi problemer i etterkant av salget.

6. Sjekk med megler hvorfor nåværende eier skal selge.

Megler er pålagt å fortelle deg det han vet som kan ha betydning for deg.

7. Starter du lavt i en budrunde er det større mulighet for at mange konkurrenter blir med i budrunden. Du er ikke tjent med mange konkurrenter. Start i et nivå som gjør at drømmerne med for lite penger ikke henger seg på.

8. Sørg for at du legger inn forbehold om overtakelse til tider som passer deres bosituasjon.

Gi deg selv god tid fra du ønsker å overta eiendommen til du skal levere nåværende bolig.

Kilde: Leder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.