- Investorer er veldig ofte altfor opptatt av å lete etter et mønster i det som skjer i markedet. Realiteten er at dette mønsteret kanskje ikke finnes. Det kan fungere i en kort periode, men i et langsiktig perspektiv blir investeringene i stedet fort tilfeldige, sier professor Ole Risager ved Copenhagen Business School til DN.no.

Torsdag var Risager til stede på analysebyrået Morningstar sin konferanse i Oslo for å snakke om "behavioral biases in investment" - hvilke faktorer som styrer investorenes handlinger. Ut i fra sine studier kan Risager trekke frem de mest vanlige feilene investorene gjør.

- Smarte investorer vet at det ikke nytter å investere etter et mønster. Det er ikke slik markedet fungerer, sier Risager.

Investerer bare i hjemlandet
Den danske professoren peker videre på at veldig mange foretrekker å investere i hjemlandet. Dette fører til både lite diversitet og risikospredning, slår han fast.

- Som spesielt langsiktig investor skal man sørge for å investere i forskjellige områder, type virksomheter og sektorer. Det kan virke trygt å holde seg til hjemlandet, men man risikerer å tape alt dersom det skulle gå dårlig.

I den forbindelse viser Risager til det norske eiendomsmarkedet. Høye boligpriser i forhold til den gjennomsnittlige lønnsutviklingen, samt at mange kjøper i eiendom i tro på god avkastning til tross for at prisene er høye i utgangspunktet, taler for at vi har en boligboble, mener han.

- Dersom det er en boble i det norske eiendomsmarkedet, vil det være høyrisikabelt å være i eiendom, men også i andre norske virksomheter som er eksponert for eiendomsmarkedet. Derfor bør man passe på å også være i andre markeder, som for eksempel farmasøytisk virksomhet, sier Risanger.

- Samtidig er det klart at norsk økonomi er en veldig spesiell økonomi drevet av oljeprisen som har holdt seg på et høyt nivå over lang tid, tilføyer han.

- Overdreven selvsikkerhet
Risager mener også overdren selvsikkerhet er en felle investorer har lett for å gå i.

- Investorer har en tendens til å tro at de er smartere enn både alle andre og enn markedet. I troen om at de kan slå indeksen trader de altfor mye, tar for høy risiko og vegrer seg for å selge investeringer som viser seg å være dårlige, sier han.

Siste punkt på Risagers liste er såkalt "herd behavior" - det vil si flokkmentalitet. I aksjemarkedet er dette et uttrykk for at investorene følger etter hverandre uten å ha en bestemt plan bak det de foretar seg. Dette er spesielt aktuelt ved såkalte "hypede" selskaper, og kan føre til både bobler og børskrakk.

- Voldsom uro og risiko
Idag er det knyttet stor spenning til hvordan det europeiske markedet vil påvirkes av en eventuell gresk euroexit. De mulige påfølgende smitteeffektene av en økonomisk kollaps i eurosonen, gjør at mange nå er skeptiske til det europeiske markedet. Risager understreker at en skal være forsiktig i en slik situasjon, men at det fortsatt finnes gode og interessante muligheter i markedene.

- Det er veldig vanskelig å si noe om hvordan markedene vil gå på kort sikt, men det er klart at det nå er en voldsom uro og en voldsom risiko. Ser man utover dette, finnes det mange interessante muligheter. Det europeiske markedet virker skummelt i dag, men det finnes unntak, for eksempel i det tyske markedet hvor det er veldig mange gode selskaper.

Risager er selv styreleder i et selskap som investerer i eiendom i Tyskland. Her er kjøperinteressen stor og prisutviklingen pen, hevder han.

USA og rentemarkedet generelt
Professoren mener i tillegg investorer kan gjøre gode kjøp i eksempelvis USA hvor vekstutsiktene kan betegnes som gode og hvor aksjene etter hans mening er relativt fornuftig priset. Som et annet eksempel trekker Risager frem rentemarkedet generelt.

- Det er vanskelig å se at rentene kan falle mye mer. Det finnes mange interessante rentefond idag, sier han.

- Gå etter såkalte valueaksjer, fornuftige virksomheter med god ledelse og som ikke er priset altfor dyrt på børsen. Der man kan se det vil vokse i noen år, sier Risager.

Les mer: Mot ny rekord i det amerikanske obligasjonsmarkedet

Tror obligasjonsrushet fortsetter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.