Høy oljepris vil være belastende for mange lands statsbudsjetter og kan gå ut over den globale veksten.

- Et oljeprissjokk vil derfor få sterk innvirkning på de fremvoksende asiatiske økonomi, og i neste omgang global økonomi og da selvsagt sterk negativ innvirkning på aksjemarkedene globalt når både vekstestimater nedjusteres og risikovilligheten avtar med en gang strengen av positive nyheter blir brutt, skriver investeringsrådgivningsselskapet Norcap i en fersk markedsrapport.

Men et oljeprissjokk vil være forbigående. Hvis oljelandene i Midtøsten og Nord-Afrika opplever borgerkrig eller revolusjon, vil også den seirende parten ha like stort behov for inntektene fra oljeproduksjonen som de sittende regimene. Slik sett er den verste situasjonen en langvarig konflikt uten avkl#229, skriver Norcap.

Et alternativt utfall er at etterspørselen etter olje faller på grunn av den høye prisen hvilket igjen gir lavere oljepris.

- Vi har dermed vanskelig for å se at oljeprisen vil holde seg på et så høyt nivå over tid. Det vil komme en dag der man får et permanent olje-sjokk på grunn av at det faktisk er lite olje igjen å hente ut, men det er heldigvis ikke i dag, skriver Norcap i markedsrapporten.

Her er oljeprisens smertegrense

- Oljeprisen begynner å bite (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.