Sentralbanker i EU, USA, Japan og Kina har i september forlenget den positive stemningen ved å fortsette å trykke penger. Men hva hvis selv ikke sentralbankene klarer å bekjempe krisen? Det er hva som holder investeringsdirektør Peter Warren våken om natten.

Uendelig støtte
I USA har sentralbanken startet runde nummer tre med såkalte kvantitative lettelser (QE3) som innebærer ubegrenset støtte for å stimulere til vekst i amerikansk økonomi. I Europa har sjefen for Den europeiske sentralbanken Mario Draghi varslet ubegrensede støttekjøp av gjeldsobligasjoner i de mest utsatte EU-landene.

"Den alminnelige og etablerte oppfatningen i verdens finansmarkeder for tiden er at de ovennevnte tiltakene har fjernet risikoen for store kursfall", skriver Peter Warren i sin finansblogg torsdag.

Warren mener man ser det tydelig i finansmarkedene hvor investorer kvitter seg med alle former for kurssikring. Prisene på salgsopsjoner på aksjer eller kredittbeskyttelse på obligasjoner (CDS) faller dramatisk fordi det har vært få kjøpere. Investorer beskytter seg ikke mot det "utenkelige", mener Warren som selv driver hedgefondet Warren Capital.

Men hva hvis investorene tar feil? Hva hvis markedene står foran en såkalt "sort svane", spør Warren.

Sannsynlige usannsynligheter
Finansmatematikkprofessoren Nassim Nicholas Taleb ble verdenskjent etter at han ga ut boken "The Black Swan" om sannsynlige usannsynligheter like før kredittkrisen slo til i 2007. "Sort svane"-teorien er en måte å beskrive overraskende hendelser som har voldsomme konsekvenser. Sorte svaner er ting som ingen har tenkt på før, og som overrasker oss når de oppdages, men som i etterkant synes å ha en rasjonell forkl#229.

En slik sort svane er hva konsekvensene kan bli hvis selv ikke verdens mektigste sentralbanker klarer å redde økonomien.

"Hva hvis sentralbankene ikke er i stand til å holde igjen «vannet» og demningen brister? Én ting synes sikkert og det er at siden omtrent ingen har brydd seg med å ta på redningsvest, vil et slikt scenario være en katastrofe", skriver Warren.

Banker massekjøper egen gjeld

Les hele bloggen her.(Ekstern lenke)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.