Å leie film og tv-serier på nettet er en raskt fremvoksende teknologi. For bare ett år siden var den en håndfull aktører på markedet, men nå i høst har utvalget nærmest eksplodert. Som ofte ellers ligger det amerikansk dynamitt til grunn, i dette tilfellet representert ved tjenestene Netflix og HBO Nordic.

Les mer:
HBO åpner seriebutikken i Norge
Slik regner Netflix ut hvilke filmer du liker

Klikkefilm, nettfilm eller strømmefilm?
Nye teknologier har ofte flere navn i begynnelsen. Vi velger å kalle filmleie på internett for nettfilm. Basisen for nettfilm er at man logger seg på en nettbasert tjeneste og får filmer og tv-serier strømmet gjennom internett til ens egen tv, pc, nettbrett eller smarttelefon.

Strømming betyr at innholdet sendes mens man ser, i motsetning til å laste ned en hel film på forhånd og lagre den på en harddisk. Strømming krever internettilkobling, men man slipper til gjengjeld å lagre store mengder data.

Hvem, hva, hvor?
Nettfilm kan leveres av mange leverandører. Disse overlapper hverandre, men ingen kan levere alt. Derfor lønner det seg å finne den leverandøren som passer ditt behov best.

Man skiller mellom to hovedtyper av leie: Stykkpris og abonnement. Med stykkpris betaler man for det man ser og får se filmen man betaler for så mange ganger man vil innen 48 timer. Ofte kan du vente inntil 30 dager før du ser filmen første gang. Ved stykkpris koster en nyhet normalt 39 kroner. Ved abonnement betaler man en fast månedspris, vanligvis 79 kroner, for å se alt innhold tjenesten tilbyr.

De to betalingsmodellene har ulikt innhold. Stykkpris har nyheter som lanseres samtidig som de kommer i leiemarkedet for DVD og blu-ray. Normalt fire måneder etter kinopremieren. Filmer i abonnmentskatalogene er eldre enn dette, minst seks måneder, men ofte et år eller mer.

Begge modellene har også eldre innhold, såkalt arkivinnhold. De fleste av dagens nettfilm-tjenester tilbyr en av modellene, men noen tilbyr begge.

Det lønner seg også å sjekke om tjenestene kan levere på den skjermen du ønsker å se på. Alle kan levere til pc (Windows, Mac, av og til Linux), og alle nyere pc-er kan kobles til en tv. I tillegg har mange av tilbyderne også mulighet til å vise sitt innhold direkte i smarte tv-er, på spillkonsoller, nettbrett og smarttelefoner. De fleste jobber kontinuerlig med å være tilgjengelig flest mulig steder.

En siste ting du bør sjekke er om din leverandør tilbyr frakoblet visning. Dette kan kalles ulike ting, men betyr at tjenesten lar deg laste ned en film på forhånd slik at du kan se den selv uten nettilkobling. En slik løsning krever ekstra sikkerhet fra leverandørens side og tilbys ikke av alle. Veldig praktisk om du vil se nettfilm på flyreiser eller når du har dårlig dekning.

Her er tilbyderne
Herunder følger en liste over tilbydere i det norske markedet. Ser du noe som mangler må du gjerne tipse oss.

Les: Nettfilm - den komplette listen

DN.no kommer med en test av de ulike tjenestene om kort tid.

Les også:
Slik regner Netflix ut hvilke filmer du liker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.