– Jeg mener atomvåpen er det største problemet vi har i verden, sa USAs president Donald Trump da han møtte pressen sammen med Storbritannias statsminister Theresa May fredag.

Han fortalte at atomnedrustning vil bli et viktig tema når han møter Russlands president Vladimir Putin i Helsingfors.

Trumps mål er en betydelig reduksjon i antall atomvåpen. Aller helst bør atomvåpen avskaffes helt, mener han.

– Det er kanskje en drøm. Men det er helt klart en sak jeg vil ta opp med ham, sa Trump.

Tredje møte

Det er tredje gang de to møtes etter at Trump ble president. Første gang var på G20-toppmøtet i Hamburg i juli i fjor. Så møttes de på APEC-møtet i Da Nang i november. I tillegg har de snakket sammen flere ganger på telefon.

Men mandagens sammenkomst i presidentpalasset i Helsingfors er det første fullverdige bilaterale møtet.

Trump starter dagen med et møte med Finlands president Sauli Niinistö. Klokken 14 norsk tid møter han Putin. De to verdenslederne skal først ha en samtale under fire øyne i Den gotiske salen. Så beveger de seg videre til Speilsalen, der de skal ha et utvidet lunsjmøte med flere deltagere.

Etterpå er det planlagt en pressekonferanse i Rikssalen der både Trump og Putin deltar.

Nedrustningsavtaler

Ifølge Jon Huntsman, den amerikanske ambassadøren i Moskva, vil samtalene blant annet dreie seg atomvåpenavtalene INF og New START.

INF er en avtale fra 1987 som forbyr utplassering av landbaserte atomraketter av mellomdistansetypen i Europa. USA har beskyldt Russland for brudd på avtalen, og Trump har bekreftet at han vil ta opp dette.

I tillegg skal de diskutere muligheten for en oppdatering av den viktige atomnedrustningsavtalen New START, som utløper i 2021.

Trump sier han ikke går inn med høye forventninger. Men han vil ikke utelukke noe heller.

– Det er mulig vi kommer ut derfra med noen veldig overraskende ting, sa Trump på pressekonferansen med May.

Innblanding i valg

Et annet spørsmål Trump har bekreftet at han vil ta opp, er russisk innblanding i valg, folkeavstemninger og andre politiske prosesser i vestlige land.

Møtet holdes bare noen dager etter at tolv russiske etterretningsagenter ble tiltalt i USA for omfattende innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016. Men det er foreløpig uklart hvordan tiltalene vil prege møtet.

Trump har uansett sagt at han er usikker på om det er mulig å oppnå noe særlig. Han viser til at det ikke er så mye han kan gjøre hvis Putin bare benekter alt.

Bekymring

I andre land følger diplomater og politikere bekymret med, urolige for hva de to kan finne på.

Skrekkscenarioet er at Trump skal gjøre en spontan byttehandel med Putin der han forrykker den skjøre balansen i forholdet mellom Russland og vestlige land. I den forstand er det kanskje de to siste hovedtemaene for møtet som bringer med seg størst risiko – Ukraina og Syria.

Trump, derimot, har spilt det hele ned som «et løst møte».

– Vi får se hvordan det går. Kanskje fører det til noe produktivt. Noe veldig produktivt. Og kanskje ikke, sa han tidligere denne uken.(Vilkår)