Mens 46 prosent av befolkningen er positive til å innføre et skattefradrag for tjenester i hjemmet, er bare 19 prosent imot. Det viser en ny meningsmåling Perduco har utført for Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).

- Skattefradrag på hjemmetjenester er det eneste tiltaket som hjelper mot svart arbeid, sier direktør Petter Furulund i NHO Service til DN.no.

Ferske avsløringer
Det var i sommer at DN.no kunne fortelle at hele 1 av 3 nordmenn oppgir å ha benyttet seg av svart arbeidskraft.

I kjølvannet av avsløringen omtalte skattedirektøren den norske skattemoralen som fleksibel. Arbeidsgiverorganisasjonen Virke var rask til å følge opp med å foreslå skattefradrag for å få bukt med problemet.

Nå kaster altså også Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) seg på ballen.

- Dette er en ordning som har fungert i Sverige og hvor de har klart å få bukt med det svarte arbeidet. Det er forstemmende at politikerne ikke vil ta i bruk et virkemiddel som vi vet fra Sverige fungerer effektivt mot svart arbeid, sier Furulund.

Viser til Sverige
I Sverige er skattefradraget for arbeid i hjemmet delt i to ordninger - RUT (rengjøring, underhåll og tvätt) og ROT (reparasjon, ombygging og tilbygging).

I 2012 betalte Sverige ut 14,6 milliarder svenske kroner i ROT-fradrag og 2,2 milliarder svenske kroner i RUT-fradrag, opplyser Furulund.

- Ifølge Skatteverket i Sverige ble det i 2009 etablert 12.000 nye arbeidsplasser som følge av fradraget. Spesielt innen renhold har det vært en fremvekst av en langt mer lovlydig bransje. Det svenske Konjunkturinstitutet har sagt at RUT-fradraget finansierer seg selv. Det staten gir i skattelettelser får man tilbake i form av merverdiavgift, arbeidsgiveravgift og personskatt, sier han.

NHO Service har basert på de svenske tall og erf#229er gjort en beregning av hvilken effekt et RUT-fradrag ville fått i Norge.

- Om vi forutsetter at 9 prosent av husstandene i snitt kjøper 2 timer renhold og serviceoppdrag hver uke, så vil det resultere i en hvit omsetning på 6,4 milliarder kroner og 10.000 hvite årsverk, forteller Furulund.

Videre har de beregnet at et norsk RUT-fradrag ville koste staten 567 millioner kroner, samtidig som man via merverdiavgift, arbeidsgiveravgift og personskatt ville fått 640 millioner kroner i inntekter.

Det betyr et netto overskudd til staten, påpeker Furulund.

Regjeringsforhandlinger
Fordelt på partitilhørighet er ja-prosenten 69 prosent blant Fremskrittspartiets velgere og 65 prosent blant Høyres velgere, viser den ferske undersøkelsen.

Både i 2011 og 2012 fremmet FrP forslag om å innføre skattefradrag for tjenester i hjemmet, men ble nedstemt av de øvrige partiene. NHO og Furulund håper temaet igjen blir aktualisert i de kommende regjeringsforhandlingene.

- Det er vel og bra med holdningsskapende kampanjer men et skattefradrag på hjemmetjenester er det eneste effektive tiltaket mot svarte renholdstjenester i hjemmene til folk. Vi setter vår lit til at FrP får de andre borgerlige partiene med seg på dette, sier Furulund.

Fremskrittspartiet ønsker ikke å kommentere rett før forhandlingene starter.

Les mer:
- Folk har fleksibel skattemoral
Vil bekjempe svart arbeid med skattefradrag
Svart arbeid er ulovlig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.