Partnerskapet mellom klesimperiet Varner og gründerselskapet Pionér endte i et brutalt brudd etter bare to år.

Nå møtes partene i Oslo tingrett med erstatningskrav på over hundre millioner kroner.

I retten var det duket for en oppvask der Varners samlede digitale kompetanse og strategier ble gjort til et sentralt tema. Under rettssakens første dag torsdag tegnet it-gründernes advokat et bilde av et fallert klesimperium.

– Den digitale satsingen var liten. Varner neglisjerte den digitale utviklingen. De hadde marginal digital kompetanse, sa Pionérs prosessfullmektig Stephan L. Jervell.

Varner-konsernet eier butikkjeder som Cubus, Dressmann og Bik Bok. Tidligere var konkurrentene kjedene Kappahl og Lindex. Så snudde konkurransebildet. På kort tid utviklet hurtigvoksende klesgiganter som Zalando og Boozt seg til å bli en trussel. Samtidig lurte nye aktører som Amazon og kinesiske nettgiganter i kulissene.

Det norske klesimperiet hentet inn it-gründer Frode Eilertsen og selskapet Pionér i 2017 til å lede transformasjonsprosessen.

I løpet av tre år skulle Varner bli en digital pionér.

– Det som skulle gjøres var ekstremt ambisiøst ved å transformere en traust kjede til en ledende digital retailer som var i stand til å håndtere digital og fysisk handel, sa Jervell.

Festung Skandinavia

I Torggata i Oslo ble det bygget opp en ny avdeling, Varner Digital Business, der Frode Eilertsen ble ansatt. Det nystiftede selskapet Pionér, hvor Eilertsen og Varner var medeiere, skulle utvikle plattformen som skulle ta Varner til et nytt nivå innen digitalisering.

– Konteksten er at Varner tidligere hadde en veldig vellykket forretningsmodell som gikk av moten og fungerer ikke lenger. Det skjedde fort, sa Jervell.

Ifølge gründernes advokat var det dårlig stilt under panseret på Varners it-systemer. Han kalte det et «gammelt lappverk av et it-system» med manglende dokumentasjon.

På loftet ved Varners hovedkontor på Slependen, ble den digitale strategien lagt. I 17 uker hadde Eilertsen en «strategilæring» med Varner-brødrene og to sentrale ledere for å snu skipet.

– De ble undervist, og han hadde en form for kollokvie med Varner-brødrene.

En av planene var å bygge «Festung Skandinavia» med en skandinavisk modell av Amazon med en komplett markedsplass hvor det også skulle tilbys alt fra elektronikk til matvarer.

Planen var et godt utviklet hjemleveringsnettverk. I tillegg var planen å introdusere avansert teknologi som ansiktsgjenkjenning i butikkene for at kundene skulle handle sømløst på nett og i butikk.

Pionér skulle tiltrekke seg teknologitalenter, mens selve utviklingen skulle være et samarbeid mellom Varners egne ansatte og det nystartede selskapet.

Vurderte å kjøpe Boozt

I planene lå også et oppkjøp av den suksessfulle nettbutikken Boozt for fem milliarder kroner. I retten ble det aktuelle investeringscaset vist frem, men planene ble aldri forsøkt effektuert.

– Det var utrolig synd at Varner-brødrene ikke kjøpte Boozt. Det hadde Frank Varner turt. Nå er ikke Boozt verdt fem, men 13 milliarder kroner, sa Jervell.

Advokaten mener Varner-konsernet hadde muskler til å kjøpe Boozt.

– På den tiden var Varner på størrelse med Stordalen. Den som derimot kjøpte opp var Ferd.

Varners advokat ønsker ikke å kommentere advokatens påstander i retten overfor DN.

For to år siden var det vidløftige planer og sterk fremtidstro. Nå møtes viseadministrerende direktør i Varner Knut Vidar Nilsen og IT-gründer Frode Eilertsen i retten etter at partene brøt samarbeidet.
For to år siden var det vidløftige planer og sterk fremtidstro. Nå møtes viseadministrerende direktør i Varner Knut Vidar Nilsen og IT-gründer Frode Eilertsen i retten etter at partene brøt samarbeidet. (Foto: Mikaela Berg)

Bruddet

Ett av de sentrale spørsmålene i rettssaken er om Varner kunne terminere samarbeidet november 2019.

Pionér krever 105 millioner fra Varner som et kontraktsvederlag etter bruddet.

Varner mener derimot at samarbeidsavtalen ble misligholdt og har fremmet krav om erstatning på 154 millioner kroner fra selskapet og gründerne. Kleskonsernet krever også utlevering av kildekoden som var påbegynt.

– Skreller man dette inn til kjernen er dette kontraktsrett. Alt står og faller på avtaletolkning, sier Jervell.

Leveransen var bygget opp på milepæler. Allerede i første fase oppsto konflikten. Varner hevder at Eilertsen og Pionér ikke leverte i tråd med avtalen.

Pionérs advokat mener at kleskonsernet var medansvarlig som eier i det nystartede selskapet og pekte på at Marius Varner satt i styret og at kleskonsernet var medeier.

Ble ikke reddet av Zlatan

I rettssaken la advokaten frem en dokumentar i DN Magasinet som beskrev Varners oppturer og nedturer de siste årene.

Gründernes advokat mente at konsernet hadde en erkjennelse av de satt med en utdatert forretningsmodell.

– Varner og omverden forstår at Varner ikke behersker den nye digitale verden. Varner har ikke digital kompetanse. Varner skaffer seg en partner, sa Jervell.

Han hevdet at Varnes suksessperiode varte frem til 2016.

I retten ble det vist frem bilder av den svenske fotballspilleren Zlatan som Varner hadde inngått samarbeid med for å utvikle en egen kolleksjon.

– Det samarbeidet med Zlatan tapte de mye penger på, sa Jervell.

Fredag skal advokatene til Varner forklare seg om konflikten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.