Tidligere juridisk direktør, Ken Wallace, har i avhør naglet Tor Holba. Holba sier han er en varsler.

Hvem bestemte at Yara skulle inngå en avtale med konsulenten, som var sønnen til oljeministeren i Libya? Spørsmålet vil stå sentralt når saken mot de fire tiltalte Yara-direktørene kommer opp for retten, skriver Dagens Næringsliv i lørdag.

Fredag ble det kjent at også tidligere direktør i Yara og leder av forhandlingene i Libya, Tor Holba, er tiltalt for grov korrupsjon. Det samme er tidligere juridisk direktør Ken Wallace, tidligere konserndirektør Daniel Clauw og tidligere konsernsjef Thorleif Enger. Holba er tiltalt for bestikkelser i Libya, mens de tre andre er tiltalt for bestikkelser i både Libya og India.

Mener flere visste
DN har tidligere skrevet at det blant annet var opplysninger Ken Wallace ga i avhør, som var bakgrunnen for at Økokrim siktet og pågrep Thorleif Enger og Tor Holba i mai 2012.

I tiltalen skriver Økokrim at Wallace, på vegne av Yara, på nyåret 2007 inngikk en «avtale om å betale fem millioner dollar eller mer» til sønnen til den libyske oljeministeren.

I avhør skal imidlertid Wallace, etter det DN får opplyst fra flere kilder, ha forklart at blant annet Holba var kjent med dette. Økokrim mener å kunne bevise at det var flere i konsernledelsen som visste, og skriver i tiltalen at «Clauw, Enger og Holba ga sin tilslutning til» at det skulle inngås en avtale om å betale penger til ministersønnen.Varslet konsernsjefen.

Les også: Vil se den hemmelige rapporten

Varsler
Holbas forsvarer, advokat John Christian Elden, mener at Økokrim har latt seg forlede:

– Holba er som alle vet den som bragte denne saken frem i lyset ved å varsle sin ledelse da han fikk nyss om korrupsjon. Hans varsling har medført både intern granskning og senere Økokrimetterforskning, sier Elden til DN

DN har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Wallace sin forsvarer, uten å lykkes. Det er derfor ikke kjent hvordan Wallace stiller seg til tiltalen fra Økokrim. Daniel Clauw avviser straffskyld. Det samme gjør Thorleif Enger og Tor Holba.

Enger bekrefter at det var Holba som varslet ham om et pengekrav sommeren 2008. Enger, som selv er tiltalt, vil derfor bli et viktig vitne for Holba i retten. Engers forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs, ønsket igår ikke å kommentere denne saken.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim sier de mener å kunne føre bevis for at alle de fire tidligere Yara-direktørene var involvert i korrupsjonshandlinger.

Les mer om Yara-saken i DN lørdag: Tiltale ble godkjent i statsråd

Les DN Dokumentar: Yaras sveitsiske agent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.