Førstkommende tirsdag samles landene som har undertegnet avtalen til møte i Genève, for å avklare flere spørsmål om blant annet avtalens varighet, forholdet til lovparagrafer og landets myndigheter, og prisen på «medlemskapet».

Utfallet av møtet blir avgjørende for om det norske klesselskapet Voice forplikter seg til «The Accord on Fire and Building Safety» eller ikke, forteller produktdirektør Emma Norman.

Ønsker å signere

- Vi ønsker å signere, men før den tid er det flere ting vi må få svar på: Hvor lenge avtalen skal løpe med hensyn til bytte av leverandører, hvilken rolle myndighetene og landets lovverk spiller, og fordelingen av kostnadene. Foreløpig har vi ikke fått svar, sier Norman.

Hun regner med at Voice vil få svar på sine spørsmål dagen etter møtet, 3. juli.

- Vi har ikke mer enn rundt 5 prosent av vår produksjon i Bangladesh, og våre ti fabrikker er allerede kvalitetssikret gjennom kontroller gjort av et eget firma som ser på flere variabler rundt etiske retningslinjer, miljø og sikkerhet, sier produktdirektøren og påpeker at det er positivt at klesbransjen går sammen om en avtale for tekstilarbeiderne.

- Det er det første steget på veien for en tryggere arbeidsdag for tekstilarbeiderne i Bangladesh. Jeg håper at avtalen i framtiden vil bli utvidet til å også gjelde minstelønn og bruken av kjemikalier, sier hun.

Varner-gruppen signerte

Til nå har 66 selskaper verden over undertegnet avtalen. Den endelige implementeringsplanen skal være ferdig 8. juli. Torsdag ble det klart at den norske klesgiganten Varner-gruppen likevel ønsker å forplikte seg til avtalen om brann- og bygningstrygghet for tekstilarbeiderne i Bangladesh. Fristen for signering av den historiske avtalen gikk egentlig ut i mai, og Helly Hansen var da det eneste norske merkeselskapet som skrev under på avtalen.

IEH, Initiativ for etisk handel, er sentral i arbeidet med å få norske klesselskaper til å forplikte seg til avtalen.

Daglig leder i IEH, Per Bondevik, synes det er gledelig at Varner-gruppen slutter seg til avtalen.

- Det er viktig i seg selv å få det største norske klesselskapet med på laget. Avtalen er også slik utformet at jo flere som blir med, jo bedre og billigere blir det for den enkelte aktøren. De som handler klær i omfang fra Bangladesh, bør ha gode argumenter for å ikke bli med på Accord-avtalen, sier han til statskanalen.

Dårlige arbeidsforhold

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) mener avtalen er av stor betydning.

- I stor grad handler det om å konkretisere forbedringstiltak, og samarbeid er helt avgjørende for å komme videre. Som en av gigantene på det norske klesmarkedet er det viktig at også Varner tar ansvar og viser at det går an, sier hun.

Etter Kina er Bangladesh det landet Norge importerer mest klær fra. Ifjor ble det importert klær til Norge for 836 millioner kroner. Bangladesh er den nest største tekstileksportøren i verden etter Kina. Rundt 4.500 fabrikker sysselsetter over fire millioner mennesker. Åtte av ti arbeidere er kvinner.

Branner som krever mange menneskeliv, og bygninger som kollapser, er ikke uvanlig. Årsakene er få sikkerhetstiltak, dårlige elektrisitetsanlegg og overfylte bygninger. Senest i april omkom over 1.129 tekstilarbeidere da et ni etasje høyt bygg med fabrikker kollapset. Over 50 internasjonale klesmerker var kunder hos produsentene i bygget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.