Hensikten var å drøfte felles oljepolitiske interesser.

– Møtet varte om lag en time, opplyser informasjonssjef Sissel Edvardsen i Olje- og energidepartementet til NTB.

Eksiliranere bosatt i Norge er svært skeptiske til at iranske og norske oljeinteresser står på programmet under Mottakis besøk i Norge. De mener at norske myndigheter først og fremst må bruke anledningen til å ta opp menneskerettighetssituasjonen i den islamske republikken.

Iraneksperter DN Energi tidligere har snakket med mener korrupsjon er et viktigere tema:

Les mer: Olje viktigere enn korrupsjon

Iran anklages for grove brudd på menneskerettighetene og har den siste tiden blant annet slått hardt ned på kvinner som kjemper for økt likestilling. Landet blir også kritisert for å henrette mindreårige.

Edvardsen har foreløpig ingen opplysninger om innholdet i samtalene mellom Enoksen og Mottaki, men trolig var Hydros store oljefunn i Iran i 2005 og prosessen med å få på plass en avtale om utvinning, blant temaene. En avtale skulle vært på plass i april, men prosessen er forpurret på grunn av vestlige sanksjoner mot Iran, ifølge Dagens Næringsliv.

Sanksjonene skyldes Irans omstridte atomprogram, noe som gir Hydro problemer både teknologisk og finansielt.

Det er Mottaki som har tatt initiativ til møtet med Enoksen i forbindelse med at han er i Norge for å møte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Mottaki skal tirsdag kveld også holde et foredrag i Oslo Militære Samfund hvor temaet blant annet er internasjonalt diplomati.

Mandag besøkte han Sverige, hvor han møtte utenriksminister Carl Bildt. Et par hundre eksiliranere demonstrerte mot Mottaki i Stockholm, og en politimann ble skadd da iranerne forsøkte å trenge seg inn i bygningen hvor utenriksministeren skulle holde foredrag.

Det var tirsdag ventet demonstrasjoner i Oslo i forbindelse med Mottakis møte med Støre i UD.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.