Wang Jianlin konkurrerer med Alibaba-grunnlegger Jack Ma om plasseringen på toppen av listen over Kinas rikeste. Begge har en formue på rundt 30 milliarder dollar.

Disse formuene er blitt bygd opp gjennom investeringer på det kinesiske markedet, hvor de har møtt liten konkurranse fra internasjonale selskaper. Wang Jianlin og Wanda-gruppen ekspanderer i Kina – og internasjonalt.

Satser på Shanghai

Disney vil om kort tid åpne en ny fornøyelsespark like utenfor storbyen Shanghai. Med investeringer på nesten 50 milliarder kroner er dette den største enkeltinvesteringen i en fornøyelsespark Disney noensinne har foretatt.

Wang Jianlin, som bygde seg opp med å bygge kjøpesentre og hoteller i kinesiske byer, vil ikke la Disney få kontrollere dette markedet alene.

- Disney misforstod det kinesiske markedet. De har satset alt på Shanghai, sier Wang i et intervju på China Central Television.

Shanghai er Kinas rikeste by med en levestandard som er like høy som europeiske storbyer. Det er også en by hvor vintrene er kalde og sure, og hvor det ofte regner om sommeren.

Wang lar seg ikke skremme av Disney, som åpnet den første fornøyelsesparken utenfor Los Angeles for over 50 år siden.

- En tiger er ingen match for en ulveflokk. Shanghai vil ha én Disney-park mens Wanda vil åpne 15 til 20 fornøyelsesparker over hele landet, sier han i intervjuet.

Tidligere i år sikret Wanda seg et større landområde utenfor Paris i Frankrike hvor de planlegger å investere tre milliarder euro (28 mrd. kroner) i et kombinert reiseliv- og underholdningskompleks. Dette vil konkurrere med Disneyland som ligger like i nærheten.

Større enn Disney

Wang sier i intervjuet at målet er å gå forbi Disney som verdens største reiselivsselskap – målt i omsetning – innen 2020.

Han spår at Wanda vil få en omsetning på 100 milliarder dollar og ha 10 milliarder dollar på bunnlinjen allerede om fire år – i 2020. Disney økte omsetningen i fjor med 8,2 prosent til 52,5 milliarder dollar (435 milliarder kroner). Wanda hadde en omsetning på 368 milliarder kroner.

- I løpet av de neste ti til 20 årene må vi gjøre Disney ulønnsomt. Hver fornøyelsespark vi bygger har en egen forretningsmodell med kontinuerlig innovasjon og kombinere innendørs og utendørsaktiviteter. Jeg tror ikke Disneys utsikter i Kina, spesielt økonomisk, ser veldig lyse ut, sier han.

Han er ikke imponert over hva Disney vil stille opp med i den nye fornøyelsesparken i Shanghai. Billetter for den nye Disney-parken i Shanghai er dobbelt så høy som ved Wandas konkurrerende fornøyelsesparker.

- Tiden hvor Mikke Mus og Donald Duck var i stand til å skape det rene vanvidd for Disney er over. De fortsetter med å klone tidligere suksesser uten noen form for innovasjon, sier den kinesiske milliardæren i intervjuet.

Det kinesiske reiselivsmarkedet er verdt rundt 5000 milliarder kroner i året – og vokser raskt takket være den nye middelklassen.

Markedene

Det er jubel ved de asiatiske aksjemarkedene på onsdag formiddag med en oppgang på inntil 2,5 prosent. Optimisme i USA har spredd seg til Asia. Den høyere oljeprisen blir sett på som positivt og stabiliserende.

Prisen på amerikansk lettolje er for en sjelden gang høyere enn nordsjøolje i asiatisk handel på onsdag morgen.

De amerikanske oljelagrene falt med 5,1 millioner fat i forrige uke, ifølge ukestatistikkene fra American Petroleum Institute (API). Dette er dobbelt så mye som var forventet av analytikere som Reuters hadde kontaktet i forkant.

Hovedårsaken er skogbrannene i Canada de siste par ukene, som reduserte oljeproduksjonen – og eksporten til USA.

Følg markedet på DN Investor

- Hør rykende fersk podkast om Ryanair, Telenor-krangelen og oppdrettsfest i episode 10:

 

- Anbefalt av DNtv:

 
Denne motorsykkelen er laget med en 3D-printer
Her blir verdens første 3D-printede motorsykkel avduket. Den har fått navnet Light Rider og er produsert av flyselskapet Airbus .
00:37
Publisert:

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.