Søndag bekreftet SSB-sjef Christine Meyer at hun fratrer stillingen som administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå ved midnatt natt til mandag. Finansdepartementet har bedt styret i byrået om å peke ut en person som kan fungere som leder for SSB inntil videre. Departementet opplyser også at målet er å konstituere en ny administrerende direktør så snart som mulig.

Forsker Ådne Cappelen (67) i SSB tror ikke Meyers etterfølger vil være klar før etter påske neste år, muligens ikke før etter sommeren.

– Man må finne en ny person på en samlende måte. Siden det har vært så mye strid internt, må det være en person som ikke har markert seg gjennom de stridighetene som har foregått. Departementet vil nok være opptatt av å finne en person som kan lege sår og sørge for at det nå blir ro innad i SSB, sier Cappelen.

Han har fartstid i SSB siden 1987 og var forskningsdirektør i perioden 1999-2009, men avviser at han er en mulig arvtager selv.

– For det første er jeg for gammel, og for det andre tror jeg ikke at jeg er en samlende person. Jeg har ikke hatt interesse for de type jobbene, så jeg kommer ikke til å takke ja til et slikt tilbud, forteller Cappelen.

Vil ha en stabil etterfølger

Professor Jan Ketil Arnulf ved institutt for ledelse og organisasjon på BI mener det virker som man har satt i gang endringer i SSB uten en klar enighet om målet. Han sier det å lede en institusjon er noe helt annet enn å lede et selskap, og man må ikke forhaste seg med resultatorientering.

– Det kreves en person med evne til å gå langsomt. Uansett hva fasiten blir i krangelen mellom Christine Meyer og Siv Jensen, så har man gått for fort frem, sier Arnulf.

– De som velger en kandidat bør ikke ta spennende valg. Det trenger ikke være en berømt person, men en person som forstår samfunnsfaglig statistikk og som ikke selv har syltetøy på fingrene, legger han til.

Arnulf mener SSB må passe på sin rolle som nøytral premissleverandør for politikk – ikke en deltager på den politiske arenaen.

– Vi lever i en tid der integriteten i faktabehandling er viktigere enn noen gang.

Må skape tillit

Finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Trond Giske mener det kan være klokt å ansette noen med forskerkompetanse som kjenner organisasjonen godt.

– Det må jo være en person nå kan samle og skape tillit og samarbeid både innad i SSB og mellom SSB og de organisasjonen og institusjonene som de samarbeider tett med. Personen må ha god forståelse for hvilken rolle SSB spiller i det norske samfunnet, og at tallene og rapportene som de produserer har en avgjørende innflytelse på veldig mange beslutninger som tas i Norge, sier han.

Aktuelle navn?

Noen navn dukket opp flere ganger under DNs ringerunde.(Vilkår)

  • Flere peker på finansiell direktør i Norges Bank Torbjørn Hægeland som en mulig kandidat. Hægeland var fungerende sjef i SSB og kandidat da Christine Meyer fikk jobben i 2015.
  • Stabsdirektør Birger Vikøren i Norges Bank er et annet navn som er blitt nevnt.
  • En annen ekstern kandidat er økonom og professor Steinar Holden ved økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.
  • Av interne kandidater er det flere som peker på nåværende fagdirektør Lasse Sandberg. Han er i dag direktør for Avdeling priser, finans- og utenriksstatistikk. Han har i tillegg erfaring fra Eurostat.
  • Direktør for Avdeling for nasjonalregnskap og finansstatistikk, Anna Rømo, kan også være en mulig intern kandidat. Hun har tidligere vært seksjonssjef for Seksjon for Kredittmarkedsstatistikk.