Det siste året har kinesiske selskaper deltatt i nesten alle større internasjonale oppkjøpsforsøk. Da den amerikanske hotellkjeden Starwood ble lagt ut for salg i vinter var et kinesisk forsikringsselskap med helt til Marriott-kjeden gikk av med seieren.

Historisk nei

Den tyske regjeringen ga tidlig i høst klarsignal for at et kinesisk konsortium kunne kjøpte det tyske teknologiselskapet Aixtron SE, som blant annet utvikler avanserte databrikker til LED-belysning.

Etter press fra USA bestemte den tyske økonomiministeren å se på oppkjøpet på nytt. På fredag vil USAs president Barack Obama blokkere det kinesiske oppkjøpet, ifølge Bloomberg News og andre amerikanske medier.

Dette er tredje gang i historien at en amerikansk president har nedlagt veto som blokkerer et kinesisk oppkjøp i utlandet på grunn av nasjonale sikkerhetsinteresser. Første gang skjedde dette i 1990 da et kinesisk selskap forsøkte å kjøpe en produsent av flydeler.

Obama la ned veto for fire år siden da et kinesisk selskap ville bygge et vindkraftanlegg like ved en marinebase i Oregon. Obama vil følge anbefalingen fra Committee on Foreign Investment. Grand Chip Investment var villig til å betale 670 millioner euro (seks milliarder kroner) for det tyske selskapet.

Aixtron la frem et negativt resultat for tredje kvartal og lavere ordreinngang enn forventet.

«Situasjonen er fortsatt svært vanskelig for selskapet. Håpet er at de blir kjøpt opp», skriver analytiker Harald Schnitzer hos DZ Bank i en rapport, som har en salgsanbefaling på selskapet. Aksjekursen har falt med 33 prosent på seks uker.

Kinesisk industripolitikk

Kinesiske myndigheter har advart Tyskland om ikke å blokkere oppkjøpet.

– Dette vil være skadelig for den gode positive utviklingen i bilaterale investeringer og økonomisk samarbeid mellom Kina og Tyskland, sa det kinesiske utenriksdepartementets pressetalsmann Shen Danyang i november.

Ved at USA blokkerer oppkjøpet av det tyske selskapet slipper tyske myndigheter å bli utsatt for Kinas vrede. Tyske bilprodusenter og industriselskaper er langt mer avhengig av det kinesiske markedet enn amerikanske selskaper.

Den europeiske og amerikanske handelsforeningen i Kina har de siste månedene advart mot økt proteksjonisme fra kinesisk side som gjør det vanskeligere å få markedstilgang. Oppkjøp av kinesiske selskaper er nesten umulig, sa lederen for EUs handelsforening i september.

– Vi må ha verktøy og innflytelse nok for å undersøke avtaler når det er klart at oppkjøpene er drevet av et lands industripolitikk eller for å tilrettelegge for teknologioverføring, sa Tysklands visehandelsminister Matthias Machnig nylig.

Økende proteksjonisme

I første kvartal ble det offentliggjort kinesiske investeringer i utlandet på 95,6 milliarder dollar. Siden har oppkjøpsforsøkene avtatt. Beløpene falt til under 50 milliarder dollar i andre og tredje kvartal.

Det har også vært store oppkjøp i inneværende kvartal. HNA Group har kjøpt 25 prosent av den amerikanske hotellkjeden Hilton Worldwide fra Blackstone for 6,5 milliarder dollar. Den kinesiske finansinstitusjonen China Oceanwide er i ferd med å overta det amerikanske forsikringsselskapet Genworth Financial til nesten tre milliarder dollar.

China National Chemical Corps forsøk på å kjøpe det sveitsiske landbrukskjemiselskapet Syngenta til 44 milliarder dollar, som ble offentliggjort i vinter, er fortsatt inne til vurdering i EU og USA.

Ifølge investeringsbanken Grisons Peak har vestlige land blokkert kinesiske oppkjøp verdt 40 milliarder dollar (340 milliarder kroner) fra i fjor sommer til utgangen av tredje kvartal.

– Det er økende proteksjonisme i Tyskland. Dette skyldes en flom av kinesiske investeringer – ofte med statlige selskaper som kjøpere, sier analytiker Martin Fisher hos Alaco til Australian Financial Review.

Markedene

Det er en bred nedgang ved de asiatiske aksjemarkedene på fredag formiddag. Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen har falt med 1,2 prosent. I Kina, Sør-Korea og Japan har nøkkelindeksene falt med over 0,6 prosent.

Det er kun børsene i Jakarta og Kuala Lumpur som kan vise til en svak oppgang på under 0,2 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Øver på katastrofen
Helikopteret synker. Vannet fosser inn i kabinen. Bli med på øvelsen som er obligatorisk for alle offshorearbeidere.
03:09
Publisert: