Nesten tre år etter de første koronasmittetilfellene ble bekreftet i Wuhan i Kina, er det fortsatt omfattende restriksjoner, smitteverntiltak og inngripende tiltak overfor enkeltmennesker, bedrifter og selskaper.
«Vi ønsker ikke munnbind – vi ønsker frihet. Vi ønsker ikke covid-tester – vi ønsker frihet», sang en gruppe kinesiske demonstranter like ved Liangma-elven i Beijing natt til mandag, ifølge videoer som er blitt delt på sosiale medier.
En stor dødsbrann i Xinjiang i forrige uke, hvor nødutganger var låst som en del av koronarestriksjonene, har utløst protestene i kinesiske byer.
– Svært alvorlig for Xi
Situasjonen blir beskrevet som svært spent og uoversiktlig.
– Nullsmittestrategien ga en utilsiktet konsekvens ved å plassere et stort antall mennesker i samme situasjon. Dette er en game changer, sier professor i Kina-studier ved MIT Sloan School of Management til New York Times.
Den kinesiske sensuren jobber på overtid med å fjerne dokumentasjon fra sosiale medier på hva som har utfoldet seg.
«Vis opposisjon til diktaturet. Vi vil ikke ha herskere som sitter på livstid. Vi vil ikke ha keisere», ropte demonstranter i Chengdu, ifølge opptak som er vist på Channel News Asia og CNN.
Det har vært stort politioppbud i Beijing, Shanghai, Wuhan og det er blitt slått hardt ned på demonstrasjonene.
– Det er mer slående er det at nye slagord, symboler og taktikker dukker opp fra denne protestbølgen. Vi har sett solidaritet til minoriteter, «Xi Jinping gå av», bruke av hvite plakater og «frihet» og «demokrati» – uttrykk som ikke har vært å se på over 30 år, skriver professor Yang Zhang ved American University i en lengre Twitter-tråd.
Det er nye arrestasjoner i blant annet Shanghai mandag formiddag, ifølge Sky News.
Det er under to måneder siden Xi manøvrerte seg til å bli sittende som Kinas mektigste leder siden Mao Zedong, som døde i 1976. Han har fjernet all opposisjon i egne rekker de siste ti årene.
– Dette er en svært alvorlig situasjon for president Xi Jinping. Dette er den første virkelige testen på hans absolutt autoritære styresett. Han har malt seg inn i et hjørne ved å innføre nullsmittestrategien, sier professor Ho-fung Ho ved Johns Hopkins University til BBC.
Frykter ny undertrykkelse
Ifølge offisielle statistikker har vel 5000 mennesker dødd fra pandemien. Det er satt nye smitterekorder i Kina. I Beijing var det 400 nye smittetilfeller i midten av november. På lørdag og søndag har det ligget på rundt 4000 – en tidobling. Helsesystemer er under press.
Kina har ikke godkjent vestlige mRNA-vaksiner fra Pfizer og Moderna, og har valgt å benytte egenutviklede vaksiner. Vaksinene fra Sinovac og Sinopharm er ikke effektive mot omikronvarianten, som er dominerende i Kina nå.
Kun halvparten av de over 80 år er vaksinert og kun 20 prosent har tatt en oppfriskningsdose, ifølge China Health Commission.
Det er tatt i bruk teknologi for å kontrollere 1,4 milliarder mennesker som en del av nullsmittestrategien. I resten av Asia befolkningen blitt vaksinert mer effektive vaksiner i tillegg til at svært mange har vært smittet og fått økt naturlig beskyttelse mot alvorlig sykdom.
– Dette vil legge et stort press på kommunistpartiet om å svare. Det er en god sjanse for at reaksjonen blir undertrykkelse, at de vil arrestere og straffeforfølge noen av demonstrantene, sier professor i statsvitenskap ved Yale University, Daniel Mattingly, til Reuters.
Den britiske BBC-journalisten Edward Lawrence ble påført håndjern, sparket og banket opp da han ble pågrepet av kinesiske sikkerhetsstyrker søndag.
«Dette skjedde mens han jobbet som en akkreditert journalist. Vi har ikke fått noen offisiell forklaring eller unnskyldning fra kinesiske myndigheter, utover en påstand ved løslatelsen om at de hadde arrestert ham for sitt eget beste i tilfelle han ble koronasmittet av mengden», skriver BBC i uttalelse.
– Begynnelsen på slutten
Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen falt med over fire prosent i løpet av de første 30 minuttene mandag morgen. På det kinesiske fastlandet falt indeksene med rundt to prosent.
Etter et par timers handel hadde nedgangen avtatt noe.
– Alt som er Kina-utsatt vil sannsynligvis være sårbart. Vi har fortsatt ikke sett hvordan myndighetene vil svare. Uansett vil det bli stilt spørsmål rundt den fremtidige inntjeningen til kinesiskeksponerte selskaper og investorer vil vise dette ved å selge, sier markedsstrateg Jessica Amir hos Saxo Capital Markets til Bloomberg.
Den kinesiske eksporten og detaljhandelen falt overraskende i oktober. Det ventes en fortsatt svak utvikling når statistikkene for november kommer om et par uker.
– Dette er begynnelsen på slutten av nullsmittestrategien, sier seniorøkonom Trinh Nguyen hos Natixis.
Hun mener at Kina-strategien har vist seg å ikke være effektiv med å holde smitten på null tilfeller.
– Kan folk stenges inne for alltid? Svaret er åpenbart nei av mange grunner – fra økonomisk til psykologisk og sosialt. Hvis ikke, kan det smittsomme viruset fjernes med restriksjoner, tester og lignende? Basert på de økende tilfellene er svaret nei. I mellomtiden øker kostnadene på alle måter, skriver hun i en Twitter-tråd mandag formiddag.
Verdens største Iphone-fabrikk i Zhengzhou har siden begynnelsen av oktober hatt smitteutbrudd og det har vært demonstrasjoner fra ansatte som er lei av de inngripende smitteverntiltakene. Ifølge Reuters kan produksjonen falle med minst 30 prosent i november.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.