Siden mandag er det registrert over 600 nye smittetilfeller av det nye koronaviruset (Covid-19) i Sør-Korea – til totalt nesten 5000 smittede og 28 dødsfall. Enkelte sørkoreanske fabrikker har stengt de siste dagene etter det er påvist smitte hos ansatte.

Nesten alle kollektivreisende i Japan benytter munnbind – som her fra Shinagawa-stasjonen i Tokyo. Verdens helseorganisasjon frykter utbruddene i Japan. Det er sannsynligvis langt flere smittede enn hva som er innrapportert.
Nesten alle kollektivreisende i Japan benytter munnbind – som her fra Shinagawa-stasjonen i Tokyo. Verdens helseorganisasjon frykter utbruddene i Japan. Det er sannsynligvis langt flere smittede enn hva som er innrapportert. (Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/NTB Scanpix)

Ordføreren i hovedstaden Seoul har politianmeldt lederen for den religiøse sekten Shincheonji for «drap og brudd på forebygging og håndtering av en smittsom sykdom». Smitten skal ha startet hos et medlem av sekten som hadde vært i Kina og nektet å la seg teste.

G7-landene lover handling

Etter forrige ukes kraftige nedgang ved Wall Street hadde referanseindeksen Dow Jones på mandag sin beste dag siden finansmarkedene ristet av seg finanskrisen i 2009 med en oppgang på 5,1 prosent.

– Jeg ville ikke lagt for mye i dette. Amerikanske rentepapirer ligger nær rekordlave nivåer ettersom frykten for koronaviruset fortsetter. Jeg tror vi nærmer oss en bunn, men at vi fortsatt må ned to til tre prosent, sier sjefmarkedsøkonom Peter Cardillo hos Spartan Capital Securities til CNBC.

G7-landene, ledet av USAs finansminister Steven Mnuchin og sentralbanksjef Jeremy Powell, skal holde en telefonkonferanse klokken 13 norsk tid på tirsdag. Før det amerikanske aksjemarkedet åpner skal de komme med en felles erklæring.

– Det vil bli samlet handling. Vi må sikre oss at responsen er så koordinert som overhodet mulig for å være mest effektiv, sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire til tv-kanalen France 2 på mandag.

Sjeføkonom Neil Shearing hos Capital Economics er skeptisk til hva dette kan føre til konkret for realøkonomien og veksten.

«Det er ikke mye pengepolitikk eller finanspolitisk stimulans kan gjøre for å støtte tilbudssiden. Det er tvilsomt om de det kan gjøre mye for etterspørselen på kort sikt – gitt tiden det tar for at lettelser skal filtrere gjennom til realøkonomien», skriver han i en ny rapport.

Det er en forsiktig og noe avventende børsoppgang i Asia tirsdag formiddag.

– Bare begynnelsen

Det siste døgnet er det kun registrert 126 nye smittede i Kina. I resten av verden har det vært en økning på nesten ti ganger så mange.

«Børsfallet i forrige uke viser hvordan et virusutbrudd kan ramme en økonomi. Det er mye usikkerhet og det kan være at vi overreagerer, men vi ønsker heller ikke å reagere for sent. Det er nye smittetilfeller i USA og det virker som at dette bare er begynnelsen», skriver styreformann Ed Hyman hos Evercore ISI i rapporten «US Virus Recession», ifølge CNBC.

Hyman er rangert som en av Wall Streets beste økonomer av Institutional Investors siden 1980-tallet. Han tror ikke den amerikanske økonomien vil få vekst de neste to kvartalene.

I USA er det bekreftet 100 tilfeller og seks dødsfall. Det antas å være langt flere smittede, blant annet på vestkysten. Det er også meldt om smitte i Florida hos en person som ikke har vært på reise.

«Hvordan er det mulig at verdens mest medisinsk avanserte nasjon har slitt med å sette diagnose? Hvorfor ble ikke flere amerikanere testet tidligere? Hvor mange har viruset nå», spør New York Times.

– Ukjent terreng

Verdens helseorganisasjon (WHO) har fått kritikk for at de ikke har erklært en pandemi etter utbruddet av det nye koronaviruset (Covid-19). Mange eksperter mener at kriteriene er til stede, men dette avviser WHOs generaldirektør da det ikke er bevist lokal spredning.

I stedet mener Tedros Adhanom Ghebreyesus at det er isolerte epidemier i enkeltland.

– Epidemiene i Sør-Korea, Italia, Iran og Japan er vår største bekymring. Dette er et unikt virus, med unike egenskaper. Dette viruset er ikke en influensa. Vi befinner oss i ukjent terreng, sa generaldirektøren på en pressekonferanse.

Han får støtte fra Bill Gates, som de siste 20 årene har viet mye av livet og en av verdens største privatformuer til global helse gjennom en stiftelse.

«Koronaviruset har begynt å oppføre seg som et patogen (en sykdomsfremkallende mikroorganisme, red.anm.) som oppstår en gang i århundret», advarer Gates i fagtidsskriftet The New England Journal of Medicine.

Han mener viruset er spesielt farlig av to årsaker. Det tar livet av friske, voksne mennesker – i tillegg til eldre med underliggende sykdommer. Dessuten smitter det langt mer effektivt; en person sprer smitten til to til tre andre mennesker.

Han trekker sammenligninger med sars-utbruddet for 17 år siden, hvor over 8000 mennesker i 26 land ble smittet. Det nye koronaviruset nærmer har passert 90.000 smittede i over 60 land.

«Covid-19 har allerede ført til ti ganger så mange smittetilfeller som sars-utbruddet – på en fjerdedel av tiden», skriver Gates.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.