Ledelsen i det konservative regjeringspartiet Partido Popular (PP) møttes mandag for å drøfte ulike regjeringsalternativer. Til radiokanalen Cope sier Rajoy at han nok en gang vil forsøke å etablere et regjeringssamarbeid med sosialdemokratiske PSOE og danne en storkoalisjon som kan få Spania raskt ut av det politiske kaoset.

Men signalene fra PSOE, som kom på andreplass i valget, tyder på at Spania igjen står overfor svært utfordrende regjeringsforhandlinger.

– Vi vil ikke støtte Rajoy, sier PSOEs nestleder Cesar Luena.

Større seier

Også talsmann for partiet, Antonio Hernando, mener det er uaktuelt å støtte innsettingen av Rajoy som statsminister.

Valget endte med seier til PP, slik også valget i desember gjorde. Denne gangen sikret partiet seg 137 av de 350 plassene i nasjonalforsamlingen, 14 flere enn for seks måneder siden, men det er likevel langt fra de 176 som trengs for å ha rent flertall.

Jakt på støttespillere

En naturlig samarbeidspartner er det liberalistiske sentrumspartiet Ciudadanos. Etter valget i desember nektet Ciudadanos å samarbeide med PP, men denne gangen har det kommet signaler om at partiet er på gli. Ciudadanos har imidlertid ikke nok mandater til at det alene kan sikre et parlamentarisk flertall sammen med PP.

Dermed er Rajoy nødt til å søke støtte hos enten PSOE eller andre mindre partier for å kunne få på plass en regjering som ikke blir felt av nasjonalforsamlingen.

PSOE kan også velge å avstå fra å stemme når en eventuell høyreregjering skal godkjennes av de folkevalgte, for slik å hindre at landet må gjennom et tredje valg.

Men PSOEs talsmann sier at heller ikke dette er aktuelt.

Ingen stor endring

PP har vært rammet av en rekke korrupsjonsskandaler. I tillegg har partiet gjennomført harde budsjettkutt i tråd med kravene fra EU-kommisjonen, noe som er blitt møtt med kraftig kritikk fra venstresiden.

Søndagens valg endte stort sett som valget i desember.

PP ble størst, PSOE nest størst, venstrealliansen Unidos Podemos fikk tredjeplassen, mens Ciudadanos kom på fjerde plass.

PP var det eneste partiet som fikk økt oppslutning, mens de tre andre partene gikk tilbake. (©NTB) (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les mer om brexit på DN.no:

Finansministerens tale bremset ikke videre markedsfall etter brexit. Den doble politiske krisen er akutt: Markedsfall - politisk jordskjelv

Tiårig britisk statsrente under en prosent for første gang noensinne

Meglerhus nedgraderer Handelsbanken etter brexit-resultat

En femdel av britiske bedrifter vurderer å flytte  

Brexit kommer til å koste Europa dyrt. Norge slipper ikke unna: Storbank varsler kraftig nedtur dnPlus (DN+)

Les også:

Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året  

Arbeidsgivere legger større vekt på karakterer enn tidligere  

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.