Investor Trond Riiber Knudsen (52) mener det finnes «en stor akilleshæl» i den norske oppstartsscenen:

Fasen etter at man har fått oppstartsstøtte fra Innovasjon Norge og kanskje noen sparepenger fra familie og venner, men før man er kommet langt nok til at norske eller globale venturefond er aktuelle investorer.

– Mange profesjonelle investorer gjør seg nok den observasjonen at dette kan være litt av en dødens dal, sier han.

Mener få tør rekke opp hånden

I en årrekke var Knudsen en av McKinseys mest sentrale rådgivere i Norden. Så hoppet han av for å investere i oppstartsselskaper.

– Å være en av de få som rekker opp hånden i denne tidlige fasen innebærer jo så absolutt å ta en betydelig risiko. Av ulike årsaker så er det mange som ikke vil ta en slik risiko i en tidlig fase.

En av årsakene, mener Knudsen, er at man gjennom å investere i oppstartsselskaper nærmest garantert vil oppleve at noen prosjekter feiler. Og er man en profilert investor, må man være forberedt på å bli personlig eksponert.

– Det kan være en hindring for å engasjere seg, sier Knudsen.

Høy risiko ved få investeringer

Knudsen hadde i 2014 en ligningsformue på 97,8 millioner kroner. Investeringsselskapet hans har nå investert i totalt 31 selskaper, 23 innen ny teknologi og seks innen digitale tjenester, samt to selskaper som han har startet i Etiopia.

Å gjøre få investeringer, gjerne basert på personlige kontakter, kan fort være en oppskrift på å brenne seg på oppstartsbransjen, mener Knudsen.

– Jeg forsøker å håndtere risikoen som er forbundet med oppstartsselskaper ved å bygge ut en portefølje. All forskning på tidligfaseinvesteringer tilsier at man bør ha 30–50 selskaper før risikoen faller betraktelig, sier han.

Og fortsetter:

– Investerer man bare i et eller to selskap, gjør man ganske store veddemål på få lodd. Jeg vil nok oppfordre flere til å ha en systematisk tilnærming til dette.

En tredje årsak til at investorer vegrer seg tror Knudsen er at oppstartsscenen blir for liten og investeringsbeløpene for små for de mest pengesterke.

– Har man milliarder i fri kontantstrøm, er disse tingene ofte for små til at større miljøer vil engasjere seg systematisk, sier han.

Men Knudsen er likevel optimistisk:

– Du har negative renter på statsobligasjoner, og investorenes forventning på avkastning er nesten kontinuerlig fallende. Da tror jeg flere fremover vil lete etter måter å kunne være litt med med deler av porteføljen i det som skjer innen vekstselskaper, sier han.

Bilmilliardærer i teknofond

– Jeg tror interessen for oppstartsbedrifter er økende blant investorene, sier administrerende direktør Jon Pran (55) i investeringsselskapet Katalysator.

Katalysator eies igjen av Aars, som er Møller- og Schage Førde-familiens holdingselskap.

Under navnet Møllergruppen har familien gjennom generasjoner bygget opp et forretningsimperiet med to klare ben: bilimport og eiendom.

Katalysator har stått for familieselskapets andre investeringer. Det har fortrinnsvis vært investeringer i større, mer etablerte selskaper. Men i 2013 begynte selskapet å bevege seg mot oppstartsscenen da de gikk inn som investor med tre av 30 millioner kroner i Founders Fund, som til nå har investert i 23 oppstartsbedrifter.

– Og vi kommer nå til å bli med på en runde til, sier Pran.

Smedvig-familien, som har over 110 år med shipping-historie, har gjennom sitt investeringsselskap Smedvig Capital også gjort flere tidligfaseinvesteringer de siste årene, blant annet i helseappen Your.MD, som fungerer som en virtuell helseassistent man kan oppsøke før man vet om et legebesøk er nødvendig.

Hovedstrategien til Katalysator er fortsatt hovedsakelig etablerte bedrifter, men Pran forteller at selskapet har fått øynene opp for verdien av å også investere i tidligfaseselskaper.

– Vi får en god innsikt i hva som finnes av nye ideer og teknologi, som også kan ha positivt effekt for våre mer modne bedrifter. I tillegg er det inspirerende å møte disse menneskene som jobber beinhardt for nye ideer, sier Pran.

 

Les også:

Hvor er Europas selvbevissthet?

Oljekrise bidro til rekordresulat

Næringsministeren er kommet opp i en aldri så liten sommerstorm(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.