Årets redaktører i Oslo og Akershus ble kåret på Oslo Redaktørforenings årsmiddag på Hotel Bristol torsdag kveld.

I begrunnelsen heter det at DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim (49) over mange år har vunnet et stadig større publikum med sine elegante skråblikk på de folkevalgtes maktutøvelse. Men juryen legger i begrunnelsen spesielt vekt på at han som kommentator har ledet an i dekningen av kvinners og menns roller i arbeidslivet. Dagens Næringslivs dekning av Trond Giske og avisens oppgjør med holdningene til egen konsernsjef trekkes frem som eksempler.

Tok oppgjør med egen konsernsjef

Den nylig avgåtte konsernsjefen, Gunnar Bjørkavåg, havnet i hardt vær i november 2017. Årsaken var en kommentar han ga til DN som svar på VGs politiske redaktør Hanne Skartveits kritikk av mannstunge konsernledelser i mediebransjen:

– Jeg er ingen gubbe, og jeg er en stolt mann. Jeg er klar til å utfordre henne når som helst på en iq-test eller padletur eller evne til gode formuleringer. Fremtidens toppselskaper er sterkt drevet av innovasjon, tempo og en konstruktiv organisasjonskultur, uttalte Bjørkavåg.

Allerede dagen etter var DNs politiske redaktør ute med en kommentar der han tok et oppgjør med sin egen konsernsjefs kvinnesyn.

Kjetil Alstadheim om Metoo:Rydding i herregarderoben

Om det skriver juryen:

«Det krever integritet, trygghet på egne vurderinger og evne til tydelighet å gå offentlig ut mot egen konsernsjef, slik vinneren gjorde i saken om mediekonsernlederes manglende mangfold i ledelsen. Vi trodde DNs politiske redaktør på at han tok oppgjøret både fordi han var oppriktig flau, men også av omsorg for leserne og sine fremtidige kolleger av begge kjønn. Den politiske redaktøren sto i debatten som fulgte, også på landets største felles debattarenaer.

I desember i fjor publiserte Dagens Næringsliv den første av en lang rekke artikler om Trond Giskes oppførsel overfor kvinner. Politisk redaktør Alstadheim får ros av juryen for hvordan han fulgte og forklarte saken:

«Senere samme år frontet vinneren et ikke ukontroversielt journalistisk løp omkring Ap-nestleder Giskes oppførsel overfor unge kvinner gjennom flere år, i forlengelsen av årets største nyhetstema, «#metoo», heter det i juryens begrunnelse.»

Har tidligere vunnet pris

Alstadheim var nominert i kategorien «Årets redaktør» sammen med redaktørene Gard Steiro (VG), Gard Lehne Borch Michaelsen (Medier24) og John Arne Markussen (Dagbladet).

Det er ikke første gang Alstadheim blir hedret av redaktørkollegene. Han fikk i 2014 prisen «Årets meningsbærer».

Alstadheim har tidligere vunnet Riksmålforbundets gullpenn, NTBs språkpris og Den store journalistprisen. Han tok over jobben som politisk redaktør i DN etter Sofie Mathiassen i 2014, han har vært i DN siden 1996.

«Årets meningsbærere» Anders Giæver og Frithjof Jacobsen fra VG-podkasten «Giæver og Joffen», hedersprisvinner Per Egil Hegge, «Årets redaktør» Kjetil B. Alstadheim og «årets nyskaper» Tove Lie under Oslo Redaktørforenings årsmøte på Bristol.
«Årets meningsbærere» Anders Giæver og Frithjof Jacobsen fra VG-podkasten «Giæver og Joffen», hedersprisvinner Per Egil Hegge, «Årets redaktør» Kjetil B. Alstadheim og «årets nyskaper» Tove Lie under Oslo Redaktørforenings årsmøte på Bristol. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix)

I tillegg til prisen «Årets redaktør», delte foreningen ut pris til «Årets nyskaper» til Tove Lie i Khrono, «Årets Meningsbærer» til VG-podcasten «Gievær og Joffen» og «Årets Hederspris» gikk til Per Egil Hegge. (Vilkår)