De tre siste årene har Salmar klatret 58 plasser i DNs oversikt over Norges 500 største selskaper. Med dette er Salmar det selskapet på topp 100-listen i DN500 som har klatret flest plasser i de siste tre årene.

– Du store min! Nå blir det liv, er responsen fra Salmar-sjef Leif Inge Nordhammer da DN forteller at bedriften han er sjef for er Norges 99. største og den som vokser raskest på topp 100-listen.

DN publiserer i dag avisens oversikt over de 500 største selskapene i Norge (se grafikk på side 42 til 47). Listen er ikke komplett, men gir et godt innblikk i hvordan det gikk med norsk næringsliv i 2013.

DN500-listen med tallgrunnlagetkan bestilles her.

Samlet leverte de 500 selskapene i DN500 en omsetningsvekst på 2,0 prosent i 2013. Ikke siden kriseårene 2009 og 2001 har veksten i selskapenes inntekter vært så lav.

Det er oljeselskapene som trekker ned omsetningen til DN500-selskapene mest. Dersom man ekskluderer de 21 oljeselskapene i utvalget, økte DN500 bedriftene omsetningen med over 164 milliarder kroner i 2013. Til sammenligning opplevde de 21 oljeselskapene i DN500 at omsetningen falt med nær 97 milliarder kroner det samme året. Norges desidert største bedrift, Statoil, sto alene for et omsetningsfall på 86 milliarder kroner.

Lakseopptur

I den andre enden av skalaen er det oppdrettsselskapene som utmerker seg med en kraftig omsetningsvekst i 2013 (se grafikk). DNs oversikt over inntektene til åtte av de største oppdrettsselskapene i DN500-utvalget viser at de samlet økte sin omsetning med nær 12 milliarder kroner i 2013.

FORNØYD. Leif Inge Nordhammer, konsernsjef i Salmar.
FORNØYD. Leif Inge Nordhammer, konsernsjef i Salmar.
– Omsetningsveksten i 2013 skyldes i all hovedsak at den gjennomsnittlige spotprisen på laks steg med 50 prosent fra 2012 til 2013, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea.

Han venter at 2014 kan bli et enda bedre år for næringen, siden lakseprisen holder seg på et høyt nivå samtidig som at produksjonen ligger an til å bli betydelig høyere.

Salmar har brukt rundt seks milliarder kroner på å kjøpe opp konkurrenter.

– Motivasjonen har aldri vært å komme på noen liste, men å skape noe som er bærekraftig, og det håper jeg også at vi har gjort, sier Salmar-gründer og storeier Gustav Witzøe.

Han fikk i 1991 tak i sin aller første konsesjon for oppdrett av laks, gjennom et konkursbo. I dag kontrollerer Salmar 90 heleide laksekonsesjoner og er, inkludert deleide konsesjoner, inne i totalt 111.

Konsesjoner for å drive med lakseoppdrett i Norge kan ikke kjøpes på noe åpent marked. Eneste mulighet for å få tak i oppdrettstillatelser er gjennom å få tildelt konsesjoner fra staten, eller ved å kjøpe opp bedrifter som har konsesjoner.

LAKSEHOPP. Salmar er den bedriften som har klatret mest på DN500-listen i løpet av de siste tre årene. Her fra selskapets anlegg på Frøya.
LAKSEHOPP. Salmar er den bedriften som har klatret mest på DN500-listen i løpet av de siste tre årene. Her fra selskapets anlegg på Frøya. (Foto: Ole Morten Melgård)
I løpet av årene fra 1991 og frem til i dag har Salmar bare fått tildelt to ordinære konsesjoner fra staten, i tillegg til tre økologiske.

– Vi har brukt rundt seks milliarder kroner på å kjøpe opp andre. Det har vært vår eneste mulighet til å vokse. Vi har ikke vokst på grunn av konsesjonsordningen, mer til tross for den, sier Nordhammer.

Uår ga rekord

En iskald vinter, mye ruskevær og nye luseregler førte til betydelig lavere salgsvolumer for Nord-Norges største lakseoppdretter, Nova Sea, i 2013. I tillegg har Nova Sea vært utestengt i over to år fra det lukrative russiske markedet, etter å ha nektet å signere en avtale med et russisk kartell. Like fullt ble det rekord ifjor: I omsetning, resultat og bonus til de ansatte.

– Det var jo et fantastisk marked. Fantastiske priser. Det er forklaringen. Helt klart, sier Odd Lorentz Strøm, sjef for Nova Sea.

Siden 2009 har han økt omsetningen med 55 prosent i Nova Sea, som har 33 laksekonsesjoner utenfor Helgelandskysten med stort lakseslakteri og filetfabrikk i havgapet på Lovund. Familien Olaisen, som Odd Strøm er en del av, eier snaut 53 prosent, mens Marine Harvest eier 43 prosent. Eierne tar ut 150 millioner kroner i utbytte for 2013.

– Temperatur og lus ødela en del, men vi har en god organisasjon som klarer å drifte godt under vanskelige forhold, sier Strøm.

Det fikk de ansatte også glede av. Nova Seas 240 ansatte fikk dele rekordbonus 25 millioner kroner mellom seg, fra 94.000 til 108.000 kroner til hver – mest til dem som jobber i slakteriet, minst til dem som jobber ved merdene.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.