Med en omsetning på i overkant av 85 milliarder kroner i 2013, tar Yara bronsjeplassen i dét nedtellingen av Norges største selskaper går mot slutten.

Yara har i flere år vært blant landets største virksomheter, med en 4. plass i forfjor nå to tredjeplasser på rad. Men selv om selskapet har fått stabilt innpass i toppen av DN500-listen, var 2013 langt fra et kjedelig år, ifølge konsernsjef Jørgen Ole Haslestad.

Balanseres av eksport fra Kina

- Det internasjonale gjødselmarkedet balanseres av eksport fra Kina, og en sterk eksport gjennom 2013 førte til lavere priser enn foregående år. Gjennom økte volumer og fortsatt gode marginer på premiumgjødsel holdt vi likevel omsetningen oppe, sånn sett var det et spennende år, sier Haslestad.

Omsetningen til Yara økte med 0,6 prosent fra 2012 til 2013, og så langt i år har aksjen steget mer enn 21 prosent.  Haslestad vil verken kommentere egen kursutvikling eller konkurrenter på DN500-listen.

- Vi har fortsatt sterke ambisjoner om lønnsom vekst. Med solid balanse og konsekvent høy avkastning på investeringer målt som CROGI er utgangspunktet godt. Men vi begrenser oss til å kommentere egne ambisjoner, ikke måle disse mot andre selskaper, sier han.

CROGI er kontantavkastningen på selskapets bruttoinvesteringer.

Fleksibel forretningsmodell

Haslestad forklarer at Yara er i svært syklist industri og derfor påvirkes kraftig av utviklingen mellom tilbud og etterspørsel.

- Eksportvolumene ut fra Kina så langt i år er rekordhøye, så både Yara og andre selskaper i industrien må håndtere en markedssituasjon som så langt er tilbudsdrevet. På den annen side er gassprisene i Europa lavere enn på lenge, selv med en justering oppover etter den siste utviklingen i gasskonflikten mellom Russland og Ukraina. Yaras forretningsmodell er fleksibel, og satt opp for å håndtere slik volatilitet, sier Haslestad.

Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at de lave gassprisene skyldes store mengder gass på lager i Europa og lav etterspørsel om sommeren.

 

 

Her kan DN500-listen bestilles:

http://www.forvalt.no/dn500/(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.