Birkenkandidat Kari Ekelund Thørud debuterte i sludd og regn.

- Jeg håper ikke jeg skal starte med nedoverbakke, utbryter rulleskidebutanten (34).

Ideelt sett burde rulleskitreningen startet allerede i mai. Når turrennløper Thørud, til daglig markedsdirektør i Hafslund, skal feste rulleski på bena for første gang, er det snø i luften og sludd på bakken.

Mye å hente
Thørud, som frem mot Birkebeinerrennet 2010 får råd og personlig oppfølging av løperne i Aukland-teamet, har allerede utbasunert for all verden at målet er å greie «merket», det vil si gjennomføre innenfor en makstid bestemt av tiden til de raskeste i aldersklassen. Da er det ikke annet å gjøre enn å trosse været og ta sine første vinglende fraspark med ski på hjul.

- Det er mange som har slitt første gang på rulleski, trøster Jørgen Aukland som synes Thørud klarer seg overraskende bra.

Både han og team-kollega Jens Arne Svartedal er overbevist om at mosjonister med turrennambisjoner har mye å hente på å rulleskitrening.

- Det er den bevegelsesformen som er mest likt ski, påpeker Aukland.

- I tillegg er det morsomt, supplerer Svartedal.

For å bli trygg på skiene lønner det seg å starte på et flatt område, forklarer de profesjonelle løperne. Thørud puster lettet ut, men oppdager snart at det er enklere enn hun hadde trodd. Etter en halv time med bremse-, stake- og diagonalgangsintroduksjon på parkeringsplassen, drar Aukland henne med ut på veien.

- Prøv et stingningsløp nå, bort til det treet der, foreslår han.

Thørud drar igang, men oppdager snart at spurtstaking på rulleski er en slitsom affære.

- Det er tungt, kommer det andpustent.

- Det er nok litt uvant, sier Aukland.

Ukentlige økter
Selv om våt snø laver ned over Maridalen under Thøruds debut, er november som oftest en måned da man fortsatt kan ta frem rulleskiene innimellom.

- Benytt sjansen før det blir for glatt, råder Aukland.

Thørud tror hun kommer til satse på å kjøre den ukentlige langturen på rulleski, men Aukland påpeker at både intervall og styrkeøkter kan gjennomføres med hjul på bena. For Aukland og Svartedal utgjør rulleskitrening rundt halvparten av all trening i sommerhalvåret, og selv da de nylig startet skiseongen på snø i Val Senales, tok de noen turer ned i snøfrie daler på rulleski.

For Kari Ekelund Thørud og Ole Henrik Laahne, de to kandidatene som skal følges opp til nye personlige rekorder i Birken, anbefaler Aukland en til to rulleskiøkter i uken.

- Gå gjerne langtur og intervall, sier han.

Full kontroll
Thørud og Aukland nærmer seg den fryktede nedoverbakken. Med fersk bremseteknikk i bena og en profesjonell skiløper vedsiden av seg, setter Thørud utfor.

Det går ikke så fort som hun fryktet, og ifølge Aukland har hun full kontroll.

- Jeg er imponert, sier han etterpå.

- Det var faktisk litt enklere enn jeg trodde, sier Thørud etter endt økt.

- For meg blir dette en kickstart på skisesongen. Jeg kan bare tenke meg hvor fint det er å gå om sommeren.



  • Start i et område med lite trafikk. Husk hjelm - og refleksvest når det er mørkt.
  • Gå på rulleski mens resten av verden sover. Søndag morgen er det lite trafikk!
  • Begynn litt forsiktig og øv på å bremse! I motsetning til når du ploger på vanlige ski, skal du på rulleski legge press på utsiden av ankelen. Jo bredere du går ut med bena, jo lettere er det å bremse. Å bråstoppe på rulleski er umulig, men når det er sagt er det vanskelig å få altfor stor fart på rulleski.
  • Staking er ypperlig styrketrening, men tren gjerne andre teknikker også!
  • Når du staker på flatt underlag skal stavene settes litt foran forhjulene. Men teknikken må variere med terrenget. Er det bratt oppover må du sette dem nærmere kroppen, der er du sterkere og kan hente mer kraft når det blir tyngre.
  • Uansett hvor sterk du er i triceps, er du sterkere i mage- og ryggområdet. Når du staker må du få med deg den kraften du klarer å skape med magen. Stram magen og dra deg gjennom. Pass på at rumpa ikke stikker ut. Tyngden skal frem. Ikke vær bakpå!
  • Diagonalgang er lettest når bakken er bratt. Stå gjerne på ett og ett ben idet du skal sparke fra for å øve inn balansen.
  • Når du går diagonalt, søk fremover, ikke opp og ned.
  • Staking med fraspark er undervurdert. Behersker du denne teknikken kommer du deg like fort frem som når du staker, men bruker mindre krefter.
  • Mange går bare på asfalt, men det går fint an å gå på grusveier også. Rulleski kan brukes som treningsform både for langtur, styrke og intervall.