- Å smøre ski er egentlig veldig enkelt, påstår Lars Klynderud. Klynderud er Team Xtra personells sjefssmører, og han og Anders Aukland møter DN bak dørene i det som antakelig er Oslo Sportslagers aller helligste, vinterstid.

Ski, smørebokser, tuber, børster, siklinger, smørejern, varmepistol, slipemaskin og varmeskap kjemper om plassen i det vindusløse smørerommet.

Etter en drøy time med gliding, sikling, innsmelting av voks og lagvis klisterpåføring har Klynderud bare halvveis overbevist DNs utsendte om smørekunstens letthet.

Prøve og feile
Vel anvendt vitenskap, godt håndlag, erf#229 og sans for perfeksjon ser ut til å være oppskriften på et par perfekt smurte ski. Klynderud innrømmer også at det hjelper å være litt spesielt interessert.

Han er ikke overvettes imponert over innsatsen gutta i teamet legger for dagen når de må smøre skiene sine selv.

- Som smører synes jeg egentlig de burde vært flinkere, røper proff-smøreren, som anbefaler alle turløpere med litt ambisjoner å investere noen timer i smøreboden.

- Man må prøve og feile. En måte å gjøre det på er å legge forskjellig smøring på hver ski på trening. Da finner du ut hva som fungerer best, sier Klynderud.

I mylderet av merker, bokser og tuber tror han man gjør lurt i å bli kjent med et begrenset antall produkter og holde seg til dem.

DNtv: Er fluorpulver verdt pengene?

På benken foran seg har han plukket ut fem vokser og fem klistertyper. Klynderud ser ingen grunn til å holde seg til ett merke, og bruker den gode gamle Swixen i skjønn forening med merker som Vauhti og Rode.

- Alle merker har omtrent samme farge for temperatur og mykhet, sier han.

Finn riktige ski
Anders Aukland nikker. Selv om Klynderud synes smørekunnskapene hans burde vært på et høyere nivå er det ingen tvil om at Aukland har mer enn grunleggende innsikt i smøringens hemmeligheter.

DNtv: Slik smører du på klisterføre:

- Supermosjonisten bør investere i litt utstyr til kjelleren eller en bod. Er man en ivrig skiløper kan det for eksempel være lurt å skaffe seg en egen benk, mener han. Toppløperen er likevel opptatt av å få frem at det aller viktigste for en langrennsløper er å ha de riktige skiene.

- Å finne det rette skiparet er mye viktigere enn detaljene, som for eksempel fluorpulveret mange er opptatt av før Birken, sier Aukland.

For supermosjonisten holder det med to, toppen tre par. Et for tørt og kaldt føre, et klisterpar og eventuelt et par rubbeski for nullføre.

Selv kunne han antakelig godt alle renn basert på en skistall med 3-4 par. Fordi teamet samarbeider med skiprodusentene om utvikling av nye ski, testes likevel nye ski ut kontinuerlig. Ikke alltid med like stort hell.

- Det skjer faktisk oftere at de velger feil ski før et renn enn at vi smører dem bort, sier Klynderud.

For ordens skyld: Selv ikke verdens beste skipar kan kompensere for feil teknikk eller dårlig form. Du må faktisk trene i tillegg.

DNtv: Slik velger du riktig ski: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.