Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
MEDALJEKANDIDATER:
Gunnar Bløndal les mer

Trening

- Det finnes ingen snarvei til god form

Oppkjøringen foran Birken må stå i forhold til hvordan du har trent frem til nå, sier trener Fredrik Aukland.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Turrennproffene bruker gjerne flere uker på å finpusse formtoppen foran viktige konkuranser - som Birken.

- Det første og aller viktigste før man går i gang med et oppkjøringsprogram, er at man tar hensyn til det grunnlaget man har, sier Fredrik Aukland på telefon fra Whistler i Canada.

Den yngste av brødrene Aukland er selv tidligere skiløper, men har de siste årene gjort karriere på trenersiden. Som landslagstrener for de sveitsiske langrennsløperne, står han blant annet bak gullvinneren på 15 km i OL , Dario Cologna.

I tillegg har han treneransvaret for brødrene Anders og Jørgen, og resten av langdistanseløperne i Team Xtra personell.

Gjennomtenkt
For toppløperne er treningen frem mot viktige konkurranser lagt opp etter en nøye gjennomtenkt plan.

Målet er å få til en formtopp, det vil si at løperen greier å prestere maksimalt av det han eller hun er god for når det virkelig gjelder.

For å få til det, brytes kroppen først ned gjennom harde øker, for deretter å bygge seg opp igjen og samle overskudd til selve konkurransen. Også den jevne mosjonist kan ha nytte av å følge et oppkjøringsprogram, mener Fredrik Aukland, som er utdannet ved Norges Idrettshøgskole.

- Men det er veldig viktig at dette gjøres tre uker før. Gjøres det for tett opp mot konkurransen, vil kroppen i stedet være sliten.

«Ikke overdriv»
Før du går i gang, må du være ærlig med deg selv i forhold til hvor mye du har trent hittil

- Noe av det dummeste man kan gjøre, er å sette i gang et altfor ambisiøst program for å komme i veldig god form kjapt, advarer Aukland.

- Det er ikke fornuftig å overstige det antall økter kroppen er vant til fra før i en formtoppingsperiode, fortsetter han.

Skulle du falle for fristelsen til å trene litt mer enn vanlig, pass på at du ikke overdriver slik at du ender opp med å være utslitt i stedet for full av overskudd når du start på startstreken.

- Formtopping er ikke noen snarvei til å komme i god form. Man skal heller spisse det grunnlaget man har lagt ved hjelp av en siste finish.

- Så hva gjør man?

- Det avhenger som sagt av nivå, men generelt består en formtoppingsperiode av en uke med hardtrening, en uke med mer rolige turer og deretter nedbremsing uken før konkurransen.

I boken «I de lange løp» deler de tre Aukland-brødrene treningstips og -programmer med turløpere som er litt mer enn middels interessert i trening og resultater. Her har Fredrik Aukland satt opp et tre ukers formtoppingsprogram, der han gir detaljerte råd om hvordan de siste ukene bør se ut.
 Forbered kroppen
Den siste uken før konkurransen innebærer flere relativt harde, men korte økter. Dagen før rennet har Aukland lagt inn noen kjappe drag med medium belastning.

- Hensikten med økten på fredagen er å forberede kroppen på den farten den skal konkurrere i, forklarer han.

- Man må bli sliten, men over kort tid. Det er ikke farlig å gå ett timinutters drag og ett femminutters drag, men man skal ikke gå seg stiv. Gå i kontrollert konkurransefart.

Aukland forteller at de fleste toppløpere, enten de skal gå sprint eller femmil, har en slik økt, der de prøver å finne farten de skal gå i, dagen før konkurransen, eventuelt to dager før.

- Det er en fin økt som absolutt er å anbefale, kroppen trenger en kort gjennomkjøring før konkurranser, mener han.

For Birkebeineren-løperen er det ifølge Aukland smart å være forberedt på at det kan gå fort i starten.

- Rennet starter i en lang motbakke, og det er veldig mange ambisiøse løpere på start. Det er en veldig spesiell stemning, og man må være litt forberdt på at det går fort i starten. Er det da tre uker siden sist du gikk fort, vil kroppen få seg et sjokk. Og du risikerer å gå med stive bein opp den første motbakken. Det vil du dra med deg videre. Derfor er den siste økten veldig lur, da lærer du kroppen litt om hvor fort du kan gå før du blir stiv, sier Aukland.


- Vi håper at en av oss i teamet skal kunne kjempe om seieren, sier Anders Aukland.

I tillegg til Anders og Jørgen står Team Xtra personell-medlemmene Jens Arne Svartedal og Jerry Ahrlin på startstreken førstkommende lørdag. Ambisjonene er at minst en av dem skal på pallen.

Den siste uken har Anders Aukland ladet opp med OL - og korte, harde økter. Ifølge Aukland er den psykiske oppladningen vel så viktig som den fysiske.

- Det handler blant annet om å bygge opp en spenning, der du gleder deg. Og når det nærmer seg, blir du mer og mer spent, Den spenningen må du utnytte slik at du kan prestere best mulig i viktige renn, forklarer den erfarne langløperen.

Blir du fortsatt nervøs før konkurranser?

- Ja det blir jeg. Man vet hva som står på spill. Og hvis du ikke blir nervøs, er det ikke så morsomt å konkurrere.

Lader opp til Vasaloppet

For Anders og Jørgen Aukland er Vasaloppet, som går av stabelen 7. mars, sesongens aller viktigste mål. Begge har flere medaljer fra det 90 kilometer lange løpet. I 2004 gikk Anders helt til topps, i 2008 vant Jørgen. Ambisjonene er ikke mindre i år.Les også: Satser på hardtrening

Les flere treningssaker på DN.no/trening

Aktiv Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.