Før var langrenn en idrett for løpere med sterke bein. Nå, med fastere og mer solide løyper, er overkroppen blitt viktigere. Det bærer også treningen preg av.

-Tidligere var ikke styrketrening så viktig. Da var det ”husmortrim”, med enkle øvelser for mage og rygg, som gjaldt. Nå er styrketrening blitt mer viktig på grunn av at staking er så avgjørende i langrenn, sier Hjelmeset til langrenn.com.



To ganger pr uke

Selv trener han styrke to ganger i uken i sesongen og tre ganger i uken utenfor sesongen.

- Det er en utrolig viktig del av treningen. Jeg er nok ikke like flink som Martin Johnsrud Sundby, men Martin er også ekstrem på sine måter. Det er kanskje ingen i verden som er bedre enn ham på dobbelttak med fraspark. Den ferdigheten kommer av god ”timing” kombinert med styrke i overkropp og lår, som kommer fra styrketreningen, sier Hjelmeset.

For å stå best mulig forbredt til vinterens utfordringer gjelder det å ha stål både i bein og armer.

- Styrke har vært en viktig del av treningen i mange år og for dagens skiløpere er det lett å gå inn i et styrkerom for å få gjort den jobben som trengs. Men samtidig må en synes det er moro. Frode Estil kunne ikke fordra å trene i et styrkerom, sier Hjelmeset.

Balanse og harmoni

Til syvende og sist er det balanse og harmoni, i både trening og hverdagsliv, som gir resultater.

- Rulleski og løping er også ekstremt viktige treningsformer. En må kombinere både styrke, rulleski og fine turer i marka, både på sykkel og beina. Det er utrolig mange ting en kan gjøre, sier Odd-Bjørn Hjelmeset, som har gjort det meste mer enn de fleste andre av dagens aktive.



Les også på langrenn.com:l

- Esker å være i styrkerommet

- På tide å trene mer overkropp(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Gå til Flytsonen