Klokken er 11.30 midt i uken, og på Elixia på CC Vest i Oslo er gruppetimene så å si fulle. Stadig flere velger å ta et jobb-avbrekk for å gå på trening, viser tall Elixia har hentet ut fra tre av sine største treningssentre for DN.no.

- Hvis man sammenligner de siste årene, er det langt flere som trener på dagtid i dag enn for et par år tilbake. En av årsakene er nok at flere har friere arbeidstider. Enten kan de stikke avgårde og trene i lunsjen, eller de kan ta en time fri midt på dagen, og ta igjen det tapte senere på ettermiddagen, har finansdirektør Erik Frydenberg i Elixia inntrykk av.

Trenden har vært klar i USA lenge, og den er tydelig økende i Norge. Det har Elixia tatt konsekvensen av:

- Vi har satt opp flere gruppetimer på dagtid, og det er også stor etterspørsel etter personlig trening (PT) midt på dagen. Med en PT som pusher deg til det ytterste, får du virkelig maks utbytte av lunsjtreningen, sier Frydenberg.

Sjefen ser fordelene
Høye sykefraværstall har fått flere arbeidsgivere til å se fordelene ved å la ansatte ta et treningsavbrekk i arbeidsdagen, tror han.

- Mange innser at fleksitid har mange fordeler. Det kan minske tidsklemma og skape mer happy medarbeidere. Å få anledning til å trene på dagtid er et topp frynsegode, mener Erik Frydenberg.

Lars-Einar Petterson, kommunikasjons-
ansvarlig for Sats Norge, er enig.

- For mange er det veldig greit å få unnagjort treningen på dagtid. De som har små barn sier det er lettere å jobbe en time eller to ved pc-en på kveldstid fremfor å dra på treningssenteret. Trening i arbeidstiden kan dessuten gjøre ansatte mer effektive - fordi de kommer tilbake på jobb med ny giv og ny energi, sier han.

Også Sats merker et oppsving i lunsjtreningen.

- Vi selger stadig mer PT på dagtid, fordi folk er opptatt av mest mulig effektiv trening. Men selv om man trener på egenhånd eller deltar i en gruppetime, kan en halvtimes trening være supereffektivt hvis man trener med maks intensitet. Problemet for mange er å finne tid til å trene, men 30 minutters trening har alle tid til - også travle småbarnsforeldre, mener Petterson.

 

Korte økter = mer effektivt
Ifølge personlig trener Simon Hammonds på Elixia CC Vest kan det både være mer effektivt og sunnere for kroppen å trene halvtimes- enn timesøkter.

- Det er bedre å trene 20 minutter fem ganger i uken enn én time to-tre ganger i uken. Å være aktiv hver dag er det beste. De fleste er mer treningsbevisste nå enn vi var for 10-15 år siden, derfor er vi også blitt flinkere til å trene mer effektivt på kortere tid. Da er det også lettere å yte maks, sier han til DN.no.

- At man må trene én time av gangen for å få fullt utbytte av treningen, er en stor myte, akkurat som det er at man bør drikke åtte glass vann om dagen. Det passer for noen, men ikke for alle, bemerker Simon Hammonds.

Les også:
Menn ingen adgang

Slik unngår du skader

Advarer mot statisk styrketrening

Les flere treningssaker på DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.