Det mener professor Jan Hoff.

10 timer trening i uken er innenfor grensen av hva som er sunt, men store doser mengdetrening er ikke det smarteste, mener Hoff.

Norseman Xtreme Triathlon, som gikk av stabelen sist helg, regnes som verdens hardeste endags idrettskonkurranse. Etter 3,8 kilometer fjordsvømming og 18 mil sykling opp bratte motbakker, toppes konkurransen med en maraton opp til Gaustatoppen.

Lege Thomas Dahlslett deltok selv i konkurransen i 2008. I år sjekket han deltakernes helsetilstand underveis.

- Hvor sunt er det egentlig å delta i en slik konkurranse?

- Konkurransen i seg selv er ikke sunn for kroppen. Hvis man tar seg helt ut og går rett i kjelleren, er det jo ikke bra å holde på med en fysisk anstrengelse over så lang tid, vedgår Dahlslett.

Han påpeker at det er tøft å bruke kroppen i 11 timer - slik årets vinner gjorde - eller mer, men at selve oppkjøringen frem til Norseman er langt innenfor grensen av hva som er sunn trening.

- I alle fall for gjennomsnittsdeltakeren som trener rundt 10 timer i uken fordelt på fem økter. En slik treningsmengde er helt optimalt, sier Dahlslett.

Les også:
- Ingen egotripp
Den ultimate manndomsprøven

Ulik toleranse
Ola Rønsen er tilknyttet Olympiatoppen og har i en doktorgradsavhandling i hvordan hard trening påvirker blant annet immunforsvaret hos toppidrettsutøvere innen utholdenhet. Han er enig i at det skal mye til før trening blir farlig.

- Blant ellers friske personer kjenner vi ikke til noen helsemessige farer ved å sette i gang et relativt ambisiøst treningsprosjekt, med mål om å for eksempel sykle Birken eller Trondheim-Oslo, sier Rønsen.

Han legger til at det ikke finnes noe vitenskapelig svar på hvor mye man kan trene før det blir usunt. Av helsemessige effekter er det ifølge Rønsen et par negative helsemessige effekter som kan oppstå i forbindelse med rask opptrapping av treningsøktene:

- Det ene er belastningsskader og det andre er kanskje økt risiko for forkjølelse, spesielt ved hardkjør i vinterhalvåret. Men begge disse tingene er mindre helseproblemer og generelt sett er det bedre å trene enn å ikke trene, sier Rønsen.

Han understreker at toleransen for hva man kan tåle av trening er så ulik at det umulig å generalisere.

"Ikke særlig smart"
Også Jan Hoff, professor ved Det medisinske fakultet ved NTNU, avviser at store treningsmengder trenger å være farlig.

- Men det er ikke særlig smart. Hvis du vil bli best mulig er det ikke nødvendigvis noe poeng i å trene hardest mulig, sier Hoff, som legger til at det selvsagt er et definisjonsspørsmål hva "hard trening" er.

- Veldig mange opplever det som å være mest mulig utslitt, men det å være mest mulig utslitt er ikke det smarteste hvis du vil prestere bedre, sier professoren.

Sammen med kollega Jan Helgerud har Hoff i flere år forsket på hvordan man skal trene for å få best mulig utholdenhetseffekt.

Konklusjonen er at lange, seige turer har liten effekt på kondisjonen, det som virker er korte, hardere økter. Hoffs oppskrift er 4x4 intervaller, flere ganger i uken. Han mener denne formelen er like gyldig for både toppidrettsutøvere, mosjonister som vil prestere i Birken - eller triathlon - og folk som bare er opptatt av å trene for å holde seg i form.

- Hold konkurransefart
- I tillegg må du trene på å holde konkurransefart, det vil si at du på trening må kalkulere konkurransefarten, finne relevant terreng, og for eksempel sykle så lenge som du kan holde konkurransefarten, sier Hoff, og forklarer:

- Det mange gjør, sykle i timevis i et tempo langt unna konkurranse, har liten konkurranseeffekt. Du trener ikke da på det du skal gjøre, men på å sykle langsomt. Da forbedrer du ikke utholdenheten din. Du trener kanskje på å få vondt i rumpa, men smerte er ikke særlig trenbart.

- Så selv om man er vant til å trene mye og lenge virker det bedre å trene mindre?

- Jeg mener at med fem dager i uken, så kan du bli verdensmester. Hvis du trener smart.

- Man trenger med andre ord ikke å trene hver dag for å bli god?

- Noen av verdens beste utholdenhetsutøvere, som vi har vært rådgivere for, har ikke trent hver dag.

Er det bortkastet å trene knallhardt? Diskutér saken under!

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Se også smakebiter fra Norseman på video under:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.