-Tiden strekker jo nesten ikke til i dag, men jeg skal få det til, sier klesdesigner Hilde Hoff.

Til vanlig jobber hun fulltid for klesmerket Jean Paul. All fritid bruker hun målbevisst på én ting, å bli best i Norseman, et av verdens hardeste triatlon.

- Jeg liker å presse meg selv på kanten av hva jeg tror er oppnåelig, innrømmer hun.

To lidenskaper
Ute er det mørkt, iskaldt og vindfullt, men Hilde Hoff elghufser opp Korketrekkeren i Holmenkollen vest i Oslo i lange og seige klyv, igjen og igjen. Det krever disiplin å få trent så mye som man skal når man har full jobb ved siden av. En liten forkjølelse legger ikke den store bremsen på dagens økt.

- Jeg jobber - og trener. Stort mer blir det ikke tid til. Men jeg er blitt helt hekta, og er villig til å ofre mye i en periode for å nå de treningsmålene jeg har satt meg, sier 29-åringen.

- Det handler om prioritering og om å effektivisere hverdagen. Jeg ser for eksempel sjelden på tv og går sjelden på byen. Jeg får ofte spørsmål om hvorfor jeg ønsker å legge ned så mye tid på dette, svaret er enkelt: Trening er gøy og det gir meg overskudd, samtidig som jeg kanskje er litt sta.

Fra mosjonist til supermosjonist
Det var først i år hun begynte å trene seriøst og gikk fra å være mosjonist til supermosjonist. Når 2010 er unnagjort har Hilde Hoff lagt bak seg 550 treningstimer, og debuten i Norseman - også kalt verdens hardeste Ironman - gikk over all forventning.

- Jeg havnet på en 7. plass, og var strålende fornøyd. Når sant skal sies er det nemlig blitt litt «tilfeldig» trening i år. Men neste år skal jeg øke med 100 timer, som jeg tror jeg fint vil tåle. Samtidig vil jeg fokusere mer på å gjennomføre høyintensitetsøktene med kvalitet og overskudd, sier Hoff, som i denne perioden ligger på 11-12 treningstimer i uken.

Det startet høsten 2008.

- Jeg var lei av å fly ned dørene på treningssenteret, så jeg meldte meg på Fredagsbirken. Da var det gjort. Jeg ble hekta - av ett eneste ritt.

Våren 2009 kjøpte hun seg landeveissykkel, bråmeldte seg på Den Store Styrkeprøven fra Trondheim til Oslo og syklet den på 19,5 timer.

Da hun meldte seg på Birkebeinertrippelen samme år, ble hun superbirkebeiner med 5. plass totalt. I år syklet hun Styrkeprøven med Rye på 16 timer og 12 minutter, vant 5 kvinnerspokalen og avanserte på Birkebeinertrippelen med 3. plass i klassen.

- Jeg trengte nye utfordringer og valget falt lett på Norseman, sier Hoff.

 

Og etter å ha blitt klokket inn på 14 timer og 36 minutter i år, er hun påmeldt igjen. Neste år er målet langt høyere enn å gjennomføre.

Team Nakamura
- Jeg har kommet med på Norges best triatlonlag, Team Nakamura Triathlon, og skal kjøre for dem sesongen 2011. Sesongoppkjøringen er allerede godt i gang, og jeg gleder meg, sier Hoff.

Hun liker å trene mye, men prøver å fordele fornuftig mellom ulike soner. Hardt er hardt og rolig er rolig. Og så er hun opptatt av å trene variert - ikke enten eller, men både og.

- Det er det som er det fine med triatlon: Man trener allsidig så man ikke går lei, dessuten minsker det risikoen for skader og overbelastning, sier 29-åringen.

Ofrer mye
Om vinteren går hun mye på ski, mest fordi det er gøy, men også fordi hun tror det har en viss overføringsverdi til svømming og er med på å øke den fysiske kapasiteten.

- Jeg skal gå Marcialonga, Vasaloppet og Birken for å ha noen delmål i denne perioden, men det er Norseman som er det store målet, sammen med noen NC- og NM-konkurranser, understreker hun.

Svømmingen var det store usikkerhetsmomentet da hun stilte på startstreken i årets Norseman.

- Jeg syntes ikke svømming var så veldig gøy, så jeg panikksvømte den siste måneden og svømte inn til 1.16. Det overrasket både meg og medhjelperne mine, som virkelig fikk fart på seg da jeg kom inn til land langt raskere enn planlagt, ler hun.

Nå vet hun hva hun går til:

- Jeg er jo ny i gamet, så ambisjonene er å bli bedre enn i år. Jeg hadde en bra progresjon i år til å satse minimalt, så det blir gøy å se hvordan det går med litt mer strukturert trening. Målet er å komme inn blant topp fem på Norseman, sier Hoff.

- Hvorfor er du villig til å ofre så mye for å nå disse treningsmålene ved siden av full jobb?

- Jeg liker å presse meg, jeg liker utfordringene - og selvfølgelig konkurransen. Dessuten gir treningen overskudd og energi til å komme seg gjennom en hektisk hverdag på jobb. Jeg har en stillesittende jobb, og da er det en befrielse å få sortert tankene og koble ut på trening, sier hun.

Familien erstøtteapparat
Hun har hverken barn eller kjæreste. Vennene og familien hennes er innforstått med at hun en periode har bestemt seg for å gå 100 prosent inn for jobb og trening.

- Mamma og pappa er ivrige supportere sammen med mine søsken. Under Norseman var alle samlet som støtteapparat. Det ble en kjempeopplevelse vi fikk sammen. Og nå har jeg fått alle mann til å kjøpe seg sykkel, så neste år stiller vi fem mann fra familien Hoff til start på Birken.

- Hva er dine beste treningstips?

- Tren spesifikt på det du vil bli god på. Fokuser på å ha overskudd til kvalitetsøktene og kos deg på resten. Og husk at fornuftig restitusjon og riktig mat er like viktig som selve økten. Dessuten må du ha tro på treningen din og følge opplegget ditt 100 prosent, sier Hilde Hoff.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Løp mye fortere på 80-tallet

Muskler på rekordtid

Kom i form med Flytsonen

Se også video fra årets Norseman: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.