Helsedirektoratets råd om fysisk aktivitet når best gjennom til folk med høyere utdannelse og de som allerede trener og spiser sunt.

To timer trening
- Den store utfordringen er å få tak i den halvdelen som ikke lever et sunt liv, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. Han erkjenner at Helsedirektoratet strever med å finne de riktige tiltakene, men tror at arbeidslivet er en viktig arena. I flere år har han oppfordret sine 600 ansatte til å trene - også i arbeidstiden.

- Vi vil at de skal trene to timer i arbeidstiden, sier Larsen.

24.000 kr pr ansatt
Kostnaden for to timer trening i uken per ansatt ligger på rundt 24.000 kroner per år. Da er en gjennomsnittslønn på 35.200 kroner pluss arbeidsgiveravgift lagt til grunn. Dersom alle 600 ansatte i Helsedirektoratet skulle utnytte tilbudet, innebærer det en kostnad på 14 millioner kroner per år.

Larsen tar selv opp spørsmålet om det er forsvarlig å bruke skattebetalers penger til å la ansatte trene.

- Vi vet fra skolen at dersom man bytter teoretiske fag med fysisk aktivitet vil det slå ut positivt for teoretisk læring, sier han.

Han mener at dersom produktiviteten øker vil det ikke være noen kostnader knyttet til tilbudet.

Samtidig poengterer han at arbeidsgiver ikke kan ta hele ansvaret. Som en del av en ikke skrevet kontrakt skal de ansatte trene like mye på fritiden som de gjør i arbeidstiden.

Helsedirektoratet er ikke alene om dette tilbudet. Flere av bedriftene som har meldt seg på DN-kåringen av "Norges sprekeste bedrift" har lignende tilbud.

- Supert med trening
- Dette er helt supert som småbarnsmor, sier Antonie Egeland, som vi finner i trimrommet hos Helsedirektoratet.

Hun og kollegene får betalt også når de trener, forutsatt at de bruker like mye tid til trening på fritiden som i arbeidstiden. Ordningen bygger på tillit.

Egeland deltar på en gruppetime med kondisjon og styrketrening i intervaller. De ansatte kan velge mellom yoga, pilates, aerobic, fotball, svømming, kajakkpadling, klatring, innebandy med mer.

Hvis det ikke passer kan de benytte trimrommet med tredemølle, sykler og styrkemaskiner.

Seniorrådgiver Ulf Reuterdal sitter og leser avisen på en treningssykkel i trimrommet. Han gjør unna hverdagstreningen på jobb og legger resten av treningen til helgen.

- Jeg opplever at det er mange som utnytter tilbudet, sier Reuterdal.

Selv setter han mer pris på å ha tilgang til fasilitetene enn at han kan bruke arbeidstiden til trening.

Tilrettelegging avgjør
Ifølge Arbeidsmiljøloven (§ 3-4) er arbeidsgiver pliktig å «vurdere tiltak for å fremme fysisk aktivitet blant arbeidstagerne».

- Dette kan være så enkelt som å oppfordre ansatte til å gå i trappene, sier overlege og spesialist i arbeidsmedisin Unni Abusdal i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Hun påpeker at dette er en anbefaling som bidrar til bevisstgjøring rundt temaet, ikke et krav om å la ansatte trene i arbeidstiden. Mange bedrifter tar kontakt med NHO for å få råd om hva de skal gjøre.

Les også: Løper på jobben med full lønn

- Hvis dere har mulighet å tilrettelegge for trening i arbeidstiden, så er det flott. Er det vanskelig, la være. Det er ingen som krever det, sier Abusdal, som har stor forståelse for om man ikke får det til.

Ikke i NHO
De ansatte i NHO har ikke lov å bruke arbeidstiden til å trene.

- Dette er noe vi vurderer hele tiden i NHO. Men siden vi er en medlemsfinansiert organisasjon, må vi være forsiktige med pengebruken, forteller Abusdal.

Helsedirektør Larsen har ingen oppskrift på hvordan man skal få med alle i fysisk aktivitet.

- Uten store investeringer strever vi med å motivere alle. Det er så sterke krefter mot å opprettholde et fysisk aktiv liv.

- Er trening i arbeidstiden en ordning som motiverer sofasliterne?

- Det vet vi ikke. En kjapp sjekk her på huset viste at sannsynligheten for at du brukte garderobeskapene ved trimrommet var større om du hadde direktørtittel eller høyere stilling, sier Bjørn-Inge Larsen.

- Mer forskning
- Vi smiler litt av oss selv, tilfører han, men blir kjapt alvorlig igjen.

- Helsedirektoratet må løfte frem problematikken med at den moderne verden ikke krever at man er i fysisk aktivitet. Vi prøver dette nå, så får vi se om det virker.

For å kunne fastslå om trening i arbeidstiden er et hensiktsmessig tiltak trenger helsedirektøren mer forskning. Dersom det viser seg å ha effekt på den delen som ellers ikke trener vil han at flere skal få tilbudet.

- For å skape legitimitet må vi i tilfelle få regjeringen til å åpne for trening i arbeidstiden for flere ansatte i offentlig sektor, sier Bjørn-Inge Larsen.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Løp mye fortere på 80-tallet

Lett overvekt farlig

Kom i god form med Flytsonen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.