Mennesker over 50 år som er stillesittende, taper 0,2 kilo muskelmasse per år. Styrketrening øker muskelmassen og styrker kapasiteten, slik at folk kan fungere lettere i dagliglivet, sier Mark Peterson, som er stipendiat ved Institutt for fysikalsk medisin og rehabilitering ved University of Michigan.

Forfaller raskt
Etter 18-20 uker med progressiv styrketrening, kan en voksen person øke muskelmassen med over en kilo, mens den generelle styrken
øker med 25 -30 prosent, ifølge en artikkel fra Universitetet i Michigan, som er publisert i The American Journal of Medicine.

- Hvis du ikke sørger for å holde musklene i aktivitet, starter forfallet enda tidligere, for noen helt ned i 30-årene, sier Peterson

Uansett alder, kan du øke muskelkapasiteten din vesentlig med progressiv styrketrening, selv når du er over 80 år. Progressiv styrketrening betyr at vektmengden, antall økter og varighet av treningene endres ut fra det nivå og fremgang.

- Bruk kroppsvekten
Peterson og hans forskerkolleger anbefaler at alle over 50 år bør trene styrke med sin egen kroppsvekt som belastning, for eksempel knebøy, push-ups, og andre klassiske øvelser.

Etter en periode med grunntrening, anbefaler forskerne at man går over på mer avansert styrketrening, for eksempel i treningsstudio der man får faglig veiledning.

- Det er stor forskjell på å trene når du er 70 i forhold til 20, så det er viktig med et program anbefalt av fagfolk. Basert på våre studier, så er to ganger i uken med styrkeøvelser et minimum for middelaldrende og eldre, sier Mark Peterson.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Myter og fakta om styrketrening

Bygger kropp på Wall Street-vis

10 veier til suksess med treningen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Få tilpasset treningsprogram i DN Aktiv klubb