Du er godt over halvveis i en beinhard triatlon Ironman, musklene skriker, hele kroppen verker og føttene har både blemmer og gnagsår.

Mange knep
- Det finnes ingen «quick fix» som tar smerten, men det er en rekke knep som hjelper deg til å takle smerten bedre, sier coach Erik Bertrand Larssen, partner og daglig leder i Bertrand, som blant annet er mental trener for Petter Northug og skilandslaget 2011.

Kan man trene seg opp til å løpe, sykle, svømme eller drive annen utholdenhetsidrett helt på grensen av hva kroppen tåler - eller er dette en egenskap eliteutøverne er født med?

Du kan trene deg opp til å kjenne kroppens grenser, mener ekspertene.

Sitter i hodet
- En måte du kan gjøre det på er å «hjernevaske» deg selv ved å skape en identitet som tåler smerte. Syklist Thor Hushovd har alltid vært god på å håndtere smerte, og han har fått det innprentet av både foreldre og trenere gjennom alle år. Da tror han på det selv.

- Når smerten inntreffer på slutten av et ritt, vet Hushovd at han kan takle smerten. Det sitter i hodet hans, sier Erik Bertrand Larssen.

Petter Northug har det på samme måte.

- Si at du er rå
- Han er god til å spurte med stive ben - og stive ben er lik smerte. Og han er fullstendig klar over det. Det er et av fortrinnene hans. Slik kan andre utøvere også gjøre høy smerteterskel til et konkurransefortrinn: Si til deg selv at du er rå på smerte, «pain is my middle name» og så videre. Da har du skapt en identitet som fikser smerten og får deg over målstreken, uansett hvor vondt du har det, sier den mentale treneren.

Den indre dialogen du fører med deg selv kan være helt avgjørende for hvordan du gjør det i en konkurranse, sier Erik Bertrand Larssen, som både er utdannet siviløkonom og har bakgrunn som elitesoldat.

- «Jeg elsker smerte, da kjenner jeg at jeg lever», kan du si til deg selv. Er bena dønn stive, tenk på at armene dine er helt fine. Og bevar et krystallklart hode. Er hodet klart, klarer du å beholde teknikk og taktikk selv om det gjør vondt. Tenk på at de andre konkurrentene sikkert har det verre enn deg, fokuser på neste bakke og de arbeidsoppgavene du skal utføre. Det gjør det litt lettere å glemme smerten og fullføre med stil, sier Bertrand Larssen.

Uunngåelig vondt
Smerten kommer, den er uunngåelig i toppløp, understreker han.

Men hvis du er forberedt og ikke frykter smerten, blir den enklere å takle - også på vanlige treningsøkter.

- Jo mer smerte du tåler, jo bedre treningsøkter kan du gjennomføre. Da kan du bare «gunne på» og dra deg helt ned i kjelleren. Slike knallharde økter gir deg bedre fremgang på sikt og du oppnår bedre prestasjoner, sier Erik Bertrand Larssen.

- Du må være litt tøff i hodet for å tåle smerte. Men tenk så godt det føles når du stuper over målstreken og kjenner at du har gitt absolutt alt.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Vant maraton på 100 mil</b>

<b>- Smerte er en nytelse!</b>

<b>40-åringene kupper triathlon</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv klubb