- Jeg må toppe formen før en turné, sier Sigurd Wongraven.

Nødt å trene
På scenen er Wongraven hardt sminket og svartkledd. Der gir musikeren alt, i flere intense uker. Det hadde ikke gått uten trening. Og hjelp fra idrettspsykolog.

- For å spille bra rock 'n' roll to timer hver kveld i åtte uker må både hodet og kroppen være i toppform, sier 35-åringen.

Flere timer i uken trener 35-åringen på Toppidrettssenteret i Oslo, side om side med landslagsutøvere i ulike idretter. Bandet samarbeider tett med Olympiatoppen, både når det gjelder fysisk og mental trening.

- Det er nok jeg som har skapt treningskulturen i bandet. Jeg er låtskriver, tekstforfatter og frontfigur, så det er ikke unaturlig at jeg får det siste ordet, sier Wongraven og fortsetter:

Må tåle press
- Jeg synes ikke det er dårlig gjort: Det finnes verre ting her i livet enn å tvinge folk til å holde seg i god form.

Han har alltid vært fokusert på at kroppen skal tåle hardt press.

- Musikken er en lidenskap, men den er også jobben min. Og da følger det med et ansvar: Det er ikke godt nok å være amatør. Jeg skal ha 30 tekster i hodet til enhver tid, du kan ikke bare rocke og se kul ut.

- Å bli sliten, nytter ikke. Hvis du plutselig glemmer en tekst, kan du banne på at de rett foran scenen får det med seg. For de kan jo alle tekstene selv, sier Wongraven.

Les også: Fra «vrak» til topptrent

Gjennomtrent
For bandmedlemmene i Satyricon er trening viktig på linje med øving og andre forberedelser før en sceneopptreden.

- Mens unge idrettsstjerner i dag prøver å være rockestjerner, er mange rockeartister ganske idrettslige av seg. Men Frost, trommeslageren i Satyricon, har andre treningsbehov enn meg. Han må være ekstremt sterk og vanvittig utholdende. For meg er god kondisjon avgjørende, men jeg trener også mye styrke.

- Vi stiller tøffe krav til oss selv og våre musikere. Du skal være i så god form at du alltid kan legge inn et ekstra gir. Vi har faktisk opplevd dårlig trente musikere som har gått rett i bakken fordi det er så intenst på scenen. Og det går ikke, sier Wongraven.

4 ganger i uken
Normalt trener han fire ganger i uken. På Toppidrettssenteret går det stort sett bare i frivekter.

- Det er mer funksjonelt enn styrkeapparater og føles mer meningsfylt i forhold til den styrken jeg har behov for. Romaskin bruker jeg også.

Om sommeren sykler han i marka og om vinteren kjører han snowboard.

- Langrenn er kjedelig og knærne mine tåler ikke løping. Men jeg bytter styrkeprogram ofte for variasjonens skyld, og trener mer og hardere opp mot turneer.

På «rideren» - den listen artistene har med krav til hva som må være på plass bak scenen eller på hotellrommet - har Satyricon oppført krav som er vanligere i toppidretts- enn i musikkmiljøer.

- Vi krever tilgang på treningssenter nært hotellet. Det skaper disiplin i gruppen. Hvis du først har etablert en grunnform, er det helt utenkelig å slutte å trene, sier Wongraven.

Sunn mat
Kostholdet spiller også en rolle.

- Å spise i riktig tid før en konsert, gir drivstoff på scenen. Det gjelder å få i seg nok karbohydrater, og i min verden spiser alle frokost. Pizza, taco og annen søppelmat vil vi ikke ha på turné. På «rideren» krever vi grovbrød og vanlig norsk husmannskost.

Satyricon har hatt med en idrettspsykolog fra Olympiatoppen på konsert for å være flue på veggen, og bandet får både skreddersydde treningsprogram og kostholdsveiledning for å kunne prestere optimalt. Wongraven er fornøyd:

- Vi har merket stor forskjell på formen etter at vi startet samarbeidet med Olympiatoppen. Og de har også tatt flere medaljer etter at de startet samarbeidet med oss.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

10 veier til suksess med treningen

Effektiv trening som brenner kalorier

Koster flesk å finne formen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv klubb