Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Trond Sørås
Trond Sørås les mer

Trening

Tråkker til i verdens hardeste sykkelritt

- Jeg forventer at det blir ille, sier ultrasyklist Jens Glad Balchen (33).

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Glem Tour de France, Vuelta a Espâna og Giro de Italia. Det ultraekstreme Race Across America (RAAM) er noe helt annet:

Ingen pausedager. Ingen felt å gjemme seg i. Ingen lagkamerater som drar kapteinen opp igjen i feltet. 4.800 kilometer på maks 12 dager, alene, gjennom ørknene sør-vest i USA, gjennom endeløse åkrer i Kansas - og over to ruvende fjellkjeder. I alt 12 amerikanske stater skal krysses.

Rundt 200 syklister, både profesjonelle og amatører, legger ut på denne marerittlignende turen hvert år. I år står Jens Glad Balchen fra Kristiansand på startstreken - som første nordmann noensinne.

- Jeg aner ikke hva jeg begir meg ut på, for jeg har aldri gjort noe lignende før. Jeg forventer at det blir ille, og at det kommer til å gjøre vondt overalt. Tryggheten er at smertene forsvinner etterhvert - eller flytter på seg, sier ultrasyklisten til DN Aktiv.

Les også: Bli god på å ha det vondt

Tøff treningsmengde
Startskuddet går 15. juni i Oceanside, California, og han må være i mål i Annapolis i Maryland senest 27. juni.

Til daglig jobber Jens Glad Balchen som it-konsulent, men takket være en fleksibel arbeidsgiver og en snill samboer får han tid til å trene 25 timer i uken.

Han kjøpte sin første landeveissykkel i 2002 og syklet et par hundre kilometer samme sommer. Men året etter flyttet han til Australia og fikk helt nye muligheter.

 

- Etter halvannet år i Australia var jeg klar for min første styrkeprøve Trondheim-Oslo i 2005. Siden har det blitt en rekke lengre sykkelritt, og i 2007 fullførte jeg det 1.200 km lange Paris-Brest-Paris. På vei hjem fra en treningsleir i Belgia fikk jeg også høre om Race Across America, og overmodig som jeg var planla jeg å delta allerede i 2008. Slik gikk det ikke - men i år er jeg klar! sier Jens Glad Balchen optimistisk.

Sykler 20 timer - sover 4 timer
I vinter han han trent 15-20 timer i uken på rulle i kjelleren hjemme. I mars dro han på to-ukers treningsleir på Gran Canaria hvor han fikk unnagjort 40-timersøkter på sykkelen hver uke.

- Nå trener jeg rundt 25 timer i uken inkludert ritt i helgene. Gradvis stigende mengdetrening har fungert for meg, men det er umulig å si hvordan jeg takler Race Across America. Jeg har jo ingenting å sammenligne med, sier 33-åringen.

Taktikken hans er enkel:

- Jeg satser på å sykle 20 timer i døgnet og sove fire timer hver dag. For å bruke maks 12 døgn må jeg sykle 400 kilometer i døgnet i snitt. Det er ikke så fort, men jeg regner med å møte på en del utfordringer underveis. I RAAM må du forberede deg på det meste av vær og forhold, siden naturen skifter så voldsomt. Jeg har hørt at det kan bli 50 plussgrader i ørkenen og 0 grader på de høyeste punktene, forteller Jens Glad Balchen.

Frykter mental smell
Han regner med at det mentale blir viktigere enn det fysiske underveis.

- Hva tror du blir de største utfordringene?

- Jeg er redd for gnagsår. Et tips jeg har fått er å bytte sykkelbukse hver sjette time og bruke mange forskjellige bukser, slik at de ikke gnager på de samme stedene. En annen ting jeg er redd for, er mangel på søvn. Dette er jo et helt ekstremt ritt, og det er lettere å gå på en mental smell og ikke takle motgang når du er trøtt og sliten. Da presser de negative tankene seg på og det blir lettere å bryte. Det blir også vanskeligere å konsentrere seg om selve syklingen. Så jeg må prøve å spise godt og sove når jeg kan, sier Glad Balchen.

 

Han regner med å forbrenne 12.000 kalorier hver dag og satser på å fylle opp lagrene i forkant.

- Jeg har hørt om deltakere som har gått ned 10 kilo i løpet av rittet. Da er det greit å ha litt fett å tære på, så kroppen tåler påkjenningen. Det blir spennende å se hvordan evnen til å restituere seg går underveis, sier han.

- Mye kan gå galt
Det kreves mye av både arrangører og deltakere for å få flere hundre syklister trygt gjennom hele USA. Minst to følgebiler og seks personer kreves for hver solosyklist, og regelboken dette mannskapet skal følge er på hele 70 sider.

- Sikkerhetsmessig er dette bra, men jeg er også glad for å få oppbakking av seks venner i to biler underveis. Den støtten hjelper garantert når jeg begynner å gå tom for krefter, sier Jens Glad Balchen.

- Er du helt sikker på at du vil klare å fullføre?

- Nei, 100 prosent overbevist er jeg ikke. Mye kan gå galt og det er jo fryktelig langt. Men jeg mener jeg har forberedt meg på best mulig måte og skal gi alt for å komme i mål!

Les mer om Race Across America her (ekstern lenke)

DN Aktiv vil følge Jens Glad Balchen på sykkelrittet gjennom USA i juni.Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slakter nordmenns løpeteknikk

10 veier til suksess med treningen

Slik kan du få drømmekroppen

Kom i form med DN Aktiv klubb

Se også video - må sykle til han stuper:

Aktiv Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.