Det er hele 40 prosent mindre sannsynlighet for å få slag for personer som trener regelmessig og med moderat eller høy intensitet, ifølge den nye studien som er gjort ved Columbia University i New York.

- Dette viser at trening er en viktig strategi for å holde hjernen sunn, sier en av forskerne, Joshua Z. Willey, som også er medlem av American Academy of Neurology.

Intensiteten viktig
1.238 personer som aldri hadde hatt slag, deltok i studien. Deltagerne fylte ut spørreskjema om hvor ofte og hvor intenst de trente. Seks år senere – da de var gjennomsnittlig 70 år - gjennomførte de MR-skanning av hjernen

Kartleggingen viste at 43 prosent av deltakerne ikke trente, mens 36 prosent trente lett med aktiviteter som golf, turgåing, bowling og dans.

21 prosent av deltagerne trente fast med moderat til høy intensitet. De drev med aktiviteter som fotturer, tennis , svømming, sykling, og løping.

"Stille slag"
197 av deltakerne (16 prosent) viste seg å ha små hjerneskader, eller infarkter, også kalt ”stille slag”. De som trente moderat eller mye hadde da langt mindre sannsynlighet for å få ”stille slag” enn de som var inaktive eller hadde veldig lette aktiviteter.

Resultatene var de samme etter at forskerne tok hensyn til risikofaktorer som høyt blodtrykk, høyt kolesterol og røyking.

Lett trening har mange andre gunstige effekter, så disse resultatene bør ikke hindre folk fra å gjøre lett trening, understreker forskerne.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Rush for å teste kondisen på nett

Bruker løpetid som helsetest

10 veier til suksess med treningen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb