Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Team Jens
Team Jens les mer

Trening

- Ikke tøft i det hele tatt!

Han forberedte seg på et mareritt, men ultrasyklist Jens Glad Balchen (33) syntes ensomheten på sykkelen i Race Across America var det verste.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Klokken 01.20 natt til mandag kom Jens Glad Balchen fra Kristiansand, men bosatt i Stavanger i mål i Race Across America (RAAM) - også kalt verdens hardeste sykkelritt.

Da hadde han brukt 11 dager, 3 timer og 41 minutter på å sykle gjennom 12 amerikanske stater - fra Oceanside i California til Annapolis i Maryland. Det var 12 timer raskere enn planen og holdt til en sterk 15. plass i klassen. Rundt 200 syklister, både profesjonelle og amatører, deltok i ekstremrittet.

- Jeg forventer at det blir ille, sa ultrasyklisten til DN Aktiv før rittet.

Les mer: Tråkker til i verdens hardeste sykkelritt

Men ille ble det ikke. Det forespeilede marerittet endte opp med å bli en solskinnstur fra start til mål. Man skulle kanskje tro at 4.800 kilometer på maks 12 dager, alene, gjennom ørkenlandskap sørvest i USA, gjennom endeløse åkrer i Kansas - og over to ruvende fjellkjeder ville bli blytungt og en manndomsprøve uten sidestykke. Jens Glad Balchen syntes derimot styrkeprøven Trondheim-Oslo var verre.

- Taktikken fungerte
- RAAM var ikke så tøft i det hele tatt! Jeg fryktet jo været, men vi hadde sol og medvind nesten hele veien. Jeg ble overrasket over at det ikke var verre. Alt gikk etter planen - eller bedre, taktikken min fungerte bra. Jeg var 17 timer på veien hver dag, brukte tre timer på å spise og gjøre andre praktiske ting og klarte å få fire timer søvn hver natt. Det gjorde meg til en av de mest uthvilte i feltet. "Du ser ikke ut som du er med i rittet engang", fikk jeg høre underveis. Jeg synes synd på de syklistene som klaget på at de kun fikk sove én og to timer om gangen - de så ut som zombier, sier Glad Balchen til DN Aktiv på telefon fra USA.

 

- Race Across America gikk helt greit fra start til mål. Kroppen føltes mye verre etter mitt første Trondheim-Oslo!

Ikke et eneste gnagsår har han som minne fra det ekstremt lange ultrarittet i USA. Ikke en blemme.

- Det eneste synlige minnet jeg har, er et sår på underleppa, haha. Ble litt solbrent underveis, ler Jens Glad Balchen.

Tydeligvis var han heldig med årets ritt, for prosenten syklisten som fullførte RAAM i år var svært høy - mye takket være værgudene. Logistikkmessig var imidlertid rittet en stor utfordring, innrømmer sørlendingen.

- Jeg hadde med to følgebiler med mannskap som organiserte alt for meg, og de hadde sitt å slite med. Jeg klarte å få nok søvn, men de slet med å sove på kommando så lenge bilen var på veien, sier Glad Balchen, som heller ikke hadde problemer med å få i seg nok mat og drikke.

Gikk ned 4 kilo
- I begynnelsen ble jeg overforet, men vi ble nødt til å endre opplegget, for det ble rett og slett for mye mat. For å få i meg nok vann, kuttet jeg litt ned på matinntaket. I et sånt ritt er det ekstremt viktig å få i seg nok væske. Jeg har mistet 4 kilo, men følte meg i fin form da jeg syklet over målstreken, forteller Jens Glad Balchen.

 

På forhånd fryktet han å gå på en mental smell underveis. Det gikk bra, men:

- Kjedsomheten var nok det aller verste. Å sykle langs veien i 17 timer daglig i over 11 dager er utrolig ensomt - og kjedelig. I RAAM er det også slik at vi ikke har lov å sykle sammen med andre syklister - så det ble ikke akkurat mange samtaler underveis. Det var fælt å bli tvunget til å sykle alene, sier ultrasyklisten.

Nå drar han hjem til Norge for å forberede seg på nye utfordringer:

- Neste mål er det 1.200 km lange sykkelrittet Paris-Brest-Paris i Frankrike i høst, og neste år tar jeg sikte på å sykle Trondheim-Oslo. Laget mitt, Styrbjørn, vant jo i år - så jeg håper de er like gira neste sommer! Samboeren min sa rett etter dette rittet at jeg ikke akkurat behøver å sykle RAAM hvert år, så vi får se hva som skjer. Det er mulig jeg stiller på startstreken igjen, men det blir nok ikke neste år.

Les mer: Satte rekord Lillehammer - Oslo

Les mer om Race Across America her (ekstern lenke)Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slakter nordmenns løpeteknikk

10 veier til suksess med treningen

Slik kan du få drømmekroppen

Kom i form med DN Aktiv klubb

Aktiv Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.