Etter at boken «Born to Run» kom ut i 2009 har det blitt mer oppmerksomhet rundt naturlig løping og barfotløping. Barfotskoene fikk regjere i 2009. I 2010 og 2011 har også de tradisjonelle skoleverandørene lansert mer tradisjonelt oppbygde modeller som stimulerer til naturlig løping.

I samarbeid med DN presenterer Løplabbet, som er spesialister på løpesko, en test av årets forfotsko.

Løplabbet er et konsept importert fra Sverige, men er et heleid norsk selskap med åtte butikker i Norge.

Slik kommenterer daglig leder Tor Fauske forfotskoene og testen av dem:

Naturlig løping
- Vår definisjon av sko for naturlig løping, er en sko som hjelper deg å få et steg tilnærmet slik du løper barfot. Hvis du forsøker å løpe barfot vil du merke at du naturlig lander lenger frem på foten, normalt på mellomfoten. Du vil også låse foten, men åpne opp i ankel, kne og hofter. Du aktiverer den naturlige dempingen du har i ledd og muskulatur. Samtidig låses foten og du får et effektivt fraskyv, sier Fauske.

De forskjellige leverandørene har litt ulik tilnærming til dette. Noen lager sko med minimale såler, nesten barfot. Andre bruker tradisjonelle mellomsåler, men endrer på mellomsåleprofilen, slik at forskjellen i tykkelse på sålen blir minst mulig fra forfot til hæl. I denne testen har vi også tatt med slike modeller, forklarer Tor Fauske i Løplabbet.

Store forskjeller
Forskjellene på en tradisjonell løpesko og forfotsko er følgende: Vi har definert en egen kategori vi har kalt forfotsko. Et riktigere navn er nok mellomfotsko. Innenfor den kategorien har vi minimalistiske sko og tradisjonelle sko. Minimalistiske er sko har kun en yttersåle samt en tynn innersåle. I Norge er dette Vibram Five Fingers og Terra Plana. Disse gir ingen tradisjonell demping, foten må selv dempe støtet og skoene stiller store krav til fot og leggstyrke. Sålen i disse er så tynn at hvis du lander på hælen vil ikke fettputen i hælen tåle støtet

Forfotsko er modeller med vanlig EVA-skum-mellomsåle. Forskjellen fra de tradisjonelle løpeskoene er at hælen er senket. Høydeforskjellen fra hæl til forfot er lavere og i modellene som er testet er denne cirka fire millimeter, i motsetning til 10-12 millimeter i tradisjonelle mengdetreningssko. Modellene demper støtet, men den lavere profilen gjør at du lettere lander på mellomfoten. Den støtdempende sålen gjør at du kan lande på hælen uten å skade fettputen, og forfotsko er derfor mer skånsomt for føttene enn de minimalistiske modellene.

Naturlig løping
Legger du om teknikken til å lande mer på mellomfoten vil du løpe mer effektivt og med mindre risiko for skader. Du øker frekvensen og isettet kommer mer rett under kroppens tyngdepunkt. Overkroppen er lett foroverlent og armene brukes aktivt for å få opp frekvens og fraskyv. Disse endringene stiller større krav til muskulatur, sener og bånd du ikke har brukt tidligere.

Går du for fort frem, er sjansene for belastningsskader store, det gjelder særlig om du bruker skoene med lavest profil. Derfor må du ha en gradvis progresjon. Skoene i testen må brukes bevisst og med forsiktighet. For de fleste er dette sko som kommer i tillegg til de vanlige løpeskoene, slik at du kan veksle mellom de ulike modellene og ta overgangen gradvis. I tillegg er det lurt å trene styrke for å gjøre overgangen mer skånsom. Hvor lang tid det tar, avhenger av bakgrunnen din og hvilke sko du velger å trene i.

Testet 6 modeller
Syv løpere har testet seks ulike modeller. Løplabbet har definert dem som forfotsko, og alle modellene er tilgjengelig i Norge.

- Vi har løpt cirka fem turer hver av ulik lengde med alle modellene. Noen av testløperne har erf#229 med disse fra tidligere, andre ikke. Vi har ikke gitt score på faktorene støtdemping, stabilitet og løpsfølelse som vi vanligvis gjør. I stedet har vi skrevet en vurdering rundt disse sammen med passform og gitt en totalvurdering av modellene. I vurderingen gir vi råd om hvem som kan bruke skoene og hvordan de bør brukes i starten, sier Tor Fauske.

Vibram Five Fingers Bikila
Vekt: 152 g (herre) 122 g (dame)
Pris: 1400 kr.
Passform: Vibram Five Fingers (VFF) har lommer for tærne. Passformen reguleres ved en velcrostropp. Den sitter godt underveis. Noen av testløperne fikk antydning til gnagsår i starten.
Støtdemping: Har i praksis ingen demping.
Stabilitet: Her er det selvsagt ingen ekstra støtte i skoene. Men siden profilen er lav vil mange likevel ikke pronere.
Løpsfølelse: Noen opplever at den gir den beste løpsfølelsen. Andre synes ikke den er stiv nok og ikke gir noe respons.
Totalvurdering: Gir en unik frihetsfølelse. Slike sko krever mye styrke i legger og fotbue og mange vil nok få stor belastning her i starten. For det fleste er dette en sko nr. 3.
 

Terra Plana Vivo Barefoot Evo
Vekt: 234 g (herre) 193 g (dame)
Pris: 1200 kr
Passform: Er veldig bred fordi foten skal få full frihet i skoen. Den er litt stiv i overlæret og kan gi gnagsår uten sokker. Sitter godt på underveis.
Støtdemping: Modellen har uttagbar innersåle hvis du vil enda nærmere bakken. Samme positive følelse av støtdemping.
Stabilitet: Ingen stabilitet, men siden du kommer nært bakken vil du ofte pronere mindre.
Løpsfølelse: Evo har mer skofølelse enn VFF og er heller ikke like smidig som VFF.
Totalvurdering: Evo er mer sko enn Bikila. Har mer robust yttersåle og er et bedre alternativ på grov grus og i terrenget. Har også noe mer oppbygging og kan være snillere for foten i starten. Også en sko nr 3.

 

Newton Distance
Vekt: 243 g (herre) 197 g (dame)
Pris: 1700 kr
Passform: Romslig tåboks gjør at forfoten får god plass når du lander. Samtidig sitter den godt i mellomfoten og rundt hælen.
Støtdemping: Tradisjonell mellomsåle. Gir god støtdemping og oppleves mer som en lettvektsmodell.
Stabilitet: Kommer du godt på forfoten, gir Distance god stabilitet for deg som overpronerer, også forfotpronasjon.
Løpsfølelse: Bra, fordi den hjelper deg opp på forfoten.
Totalvurdering: Har en lav profil i mellomsålen, nesten som barfotskoene. En tradisjonell mellomsåle gjør at den er snillere å løpe med. Den har også fire «puter» under forfoten som gjør at en blir mer bevisst når en lander riktig på forfot. Vi ser på den som en instruksjonssko for deg som vil endre løpesteget til mer forfotsløping. Skoen krever forsiktig innkjøring. Er en sko nr. 2 i starten. Passer også for mosjonistene.

 

Nike Free 3.0
Vekt: 195 g (herre) 172 g (dame)
Pris: 1000 kr
Passform: Den er tett på. Noen opplever den lav i tåboksen, som gir blå tær. Har ingen hælkappe og noen fikk gnagsår i starten.
Støtdemping: Tradisjonell mellomsåle som er svært fleksibel. Overraskende god demping. Siden den har lav profil i forfoten, kan den gi trykkblemmer når du løper fort.
Stabilitet: Den lave profilen gjør at den gir overraskende god støtte hvis du overpronerer.
Løpsfølelse: Gir svært god kontakt med underlaget samtidig som mellomsålen gir god respons.
Totalvurdering: En svært positiv overraskelse. Kombinerer støtdemping og respons på en god måte. Passer til raskere trening og konkurranser. En tradisjonell mellomsåle gjør at du kan ta «hvilesteg» på hælen. For det fleste vil den være en sko nr. 2 eller 3. Ikke en mengdesko for mosjonisten.

 

Saucony Progrid Kinvara 2
Vekt:217 g (herre) 189 g (dame)
Pris: 1000 kr.
Passform: Smalere enn de fleste Saucony-modellene. Kan oppleves litt høy rundt ankelknokene. Alle likte passformen.
Støtdemping: Tradisjonell mellomsåle. De fleste opplevde dempingen som en konkurransemodell. Har myk demping.
Stabilitet: Gir ikke støtte for deg som overpronerer. Normalpronasjon.
Løpsfølelse: Alle likte løpsfølelsen.
Totalvurdering: Når du kommer på forfot, demper foten naturlig og du er ikke like avhengig av dempingen i skoene. Kan brukes som en mengdemodell for den aktive løperen. Tradisjonell mellomsåle gir beskyttelse i hælen. For de fleste vil denne være en sko nr. 2. Kan med fordel brukes som konkurransesko.
 

Ecco Biom B
Vekt: 340 g (herre) 275 g (dame)
Pris: 2000 kr. i skinnoverdel. 1800 kr. med mesh-overdel.
Passform: Testens eneste skinnsko. Passformen er normalt bred. Komfort som en dagligsko.
Støtdemping: Midt på treet. Den demper også i forfot.
Stabilitet: Gir støtte for deg som normalpronerer. Ikke et alternativ for overpronasjon.
Løpsfølelse: OK, men de fleste følte den ikke ga god nok overgang fra isett til fraskyv.
Totalvurdering: Ga dårligere respons i fraskyvet enn de andre modellene. Skoen har den høyeste høydeforskjell mellom hæl og forfot (ti mm). Det gjør det litt vanskeligere å komme på forfot. Modellen blir mer en treningsmodell. Kan brukes som sko nr. 1 etter en tilvenningsperiode. Passer for mosjonistene.

 























Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Kritisk til hardkjør og 4X4</b> <b>Forsker på ny intervallmetode</b>

<b>Forsker på ny intervallmetode</b>

<b>Tallet som avslører kondisen din</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb