- Jeg har ikke fått testet meg i et måleapparat, men antar at jeg er noenlunde i nærheten av 2006-nivået O2-messig, sier Skjeldal til DN Aktiv.

Det er gått fem år siden han ga seg med heltidssatsingen, men Kristen Skjeldal (44) tror hans nåværende kapasitet er like høy som da han var på topp i skisporet.

Jobb og familie preger hverdagene, så han har kuttet treningsmengdene betraktelig. Men 44-åringen vedlikeholder “motoren” med intervaller og motbakkeløping.

Skjeldals navn popper stadig opp på diverse resultatlister, og han har til vane å plassere seg høyt. Han anses å være en av favorittene når NM i motbakkeløp går av stabelen i Ulvik i midten av juli.

- De fleste treningsøktene jeg gjennomfører har en funksjon inn mot motbakkeløp. Jeg prøver å få med to til tre intensive økter i uka, men de behøver ikke for enhver pris legges i bratte bakker. Ofte er det lurt å løpe intervaller på flatmark, der er det lettere å kontrollere fart og pust.

  Skjeldal mener man rent pulsmessig ofte ikke når like høyt i bratt motbakke som i slakere terreng.

- Med stiv muskulatur er det vanskeligere å nå høy puls. Jeg tror man må ha høy puls i minst tre minutter sammenhengende for at intervallene skal ha god effekt på o2-opptaket . Jeg liker å kjøre tre-seks minutters lengde på dragene med pause på 2-3min. Hvor mange repetisjoner kommer helt an på dagsformen. Men fire til seks rep er vanlig.

Anbefaler du å kutte ned på antall rolige treningsøkter og økte antall intensive økter?

- Nei. Hvis alt skal være intervalltrening får man sikkert fort framgang, men blir lei og møter veggen. Jeg anbefaler en eller to rolige økter mellom hardøktene. Men intervall er ikke bare 4*4. Det finnes flere artige måter å trene intervall på. Skiskytterne kjører for eksempel mange økter med lange drag på moderat intensitet og korte pauser. Gjerne nesten en times samlet intervalltid.

Skjeldal understreker at toppidrettsutøvere, som lever av å trene, klarer belastningen det er å trene intervall flere ganger i uken, samt mye mengdetrening. Han anbefaler derimot mosjonistene å være fornuftige og ikke gå amok med intervalltrening, i tillegg til alt annet.

- Man bør finne et treningsopplegg som fungerer bra over tid, sier han.



Motbakketips fra Skjeldal:

  • Løp med korte steg. Det er lurt å løpe hele veien, men blir det for bratt så begynn å gå før du er stokk stiv. Da er det lettere å ta opp igjen løpingen.
  • Du sparer mange sekund i motbakkeløp med å velge lette sko med godt mønster under sålen, istedenfor store klumpete sko med mye demping.
  • Ikke ha mer klær på deg enn nødvendig.
  • Ikke la deg rive med i starten av et motbakkeløp. Velg ditt eget tempo.


Motbakkeløp i juli:

Fagervann Opp, Oslo, 05.07.11
Galdhøpiggen Opp, Oppland/Lom, 09.07.11
Vetenløpet. Sogn og Fjordane/Bremanger, 09.07.11
Våttån Opp, Nord-Trøndelag/Leksvik, 09.07.11
Årbostadtindløpet, Troms, 10.07.11
Vidasete Opp, Sogn og Fjordane/Vik, 10.07.11
Kvasshovden Opp (NM Motbakke) Hordaland/Ulvik, 16.07.11
Nesaksla Rett Opp, Romsdal/Rauma, 17.07.11
Mefjellet Opp, Romsdal/Norddal, 24.07.11
Formokampen Opp – Høvringen, Oppland/Sel, 30.07.11
Rimstigen Opp, Sogn og Fjordane/Aurland, 30.07.11
Eggenipa Opp, Sogn og Fjordane/Gloppen, 31.07.11(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer fra DN Aktiv:

Finn formen i ferien

Løp bedre med riktig styrketrening

7 av 10 løper med smerter

Nå dine treningsmål med DNAktiv Klubb!