Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Fysisk aktivitet har meget gunstig virkning på den mentale helsen, viser stor studie. Gunnar Lier
Fysisk aktivitet har meget gunstig virkning på den mentale helsen, viser stor studie. Gunnar Lier les mer

Trening

Bedre psyke med trening

Stor studie viser at fysisk aktivitet har meget gunstig virkning på den mentale helsen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Den mentale helsen er bedre hos de som er fysisk aktive enn de som er inaktive, sier Gro F. Bertheussen, til DN Aktiv.

47-åringen er spesialist innen fysikalsk medisin og rehabilitering ved St. Olavs Hospital, og for tiden er hun doktorgradsstipendiat ved Institutt for Sirkulasjon og Bildediagnostikk på NTNU.

Sammen med Pål R. Romundstad, Tormod Landmark, Stein Kaasa, Ola Dale og Jorunn L Helbostad, står Bertheussen bak en større tverrsnittsstudie som viser sammenhengen mellom fysisk aktivitet, og fysisk og mental helse.

4500 utvalgte
Studien, som denne uken ble sitert i New York Times baserer seg på svarene til 4500 tilfeldig utvalgte deltakere i alderen 20 år og oppover i en stor helseundersøkelse i Nord-Trøndelag. Deltakerne ble spurt om å besvare tre spørsmål: Hvor ofte, hvor lenge og hvor hardt mosjonerte du forrige uke?

- At inaktivitet er en av de viktigste risikofaktorene for utvikling av livsstilssykdommer er ikke noe nytt. Denne studien viser imidlertid at alle de tre dimensjonene av fysisk aktivitet viser det samme mønsteret: Både frekvens, varighet og intensitet er assosiert med bedre fysisk- og mental helse, sammenlignet med ingen mosjon.

- Forskjellen er absolutt størst mellom de som ikke mosjonerer og de som mosjonerer noe, legger Bertheussen til.

 

Effekten flater ut
Men helseeffekten øker ikke i takt med økende antall timer eller treningsøkter du legger bak deg.

- Helseeffekten øker betydelig fra gruppen som er inaktiv til gruppen som mosjonerer litt, men fra gruppen som mosjonerer litt opp til gruppene som mosjonerer mer, er økningen mindre. Vi kan si at når vi går fra gruppen som er inaktiv til gruppene som har et høyere aktivitetsnivå, så følger kurven for både den fysiske og mentale helsa først en bratt kneik for deretter å flate ut, illustrerer Bertheussen.

Generelt gjelder disse resultatene både for frekvens, varighet og intensitet hver for seg. Disse resultatene gjelder også uavhengig alder, inntekt og utdanning - faktorer vi vet kan ha betydning både for fysisk aktivitetsnivå og den fysiske og mentale helsa.

Overvekt og forekomsten av type 2-diabetes forventes å øke ytterligere dersom ikke levevanene i befolkningen endres. Dette vil kunne medføre plager og redusert livskvalitet for den enkelte, samt påføre samfunnet store kostnader.

Derfor er fysisk aktivitet og helse et viktig tema for forskere og klinikere.

Størst effekt for eldre
Resultatene fra studien viser at sammenhengen mellom fysisk aktivitet og fysisk og mental helse er lik for både kvinner og menn. Men for den fysiske helsa ser mosjon ut til å være spesielt positivt for de som er over 65 år. For disse er fysisk aktivitet spesielt viktig.

- Det viktigste for å ha en god fysisk og mental helse er å drive noe mosjon hver uke, ikke nødvendigvis å mosjonere mest mulig, sier Bertheussen og legger til:

- Men det viktig å poengtere at helsegevinsten øker med økende mengde fysisk aktivitet.Les flere treningssaker på DN Aktiv

Bedre kondis med rødbetjuice

Finn formen i ferien

Sko deg for naturlig løping

Kom i form med DN Aktiv klubb

Aktiv Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.