- Jeg ser altfor mye feil løfteteknikk, sier Martin Staxrud til DN Aktiv.

Han er en av Olympiatoppens fagkonsulenter innen kraft og styrke, og har i en årrekke veiledet idrettsutøvere og mosjonister. Staxrud ser daglig løfteteknikker det lukter skader av lang vei.

Det meste går ut over ryggen hevder han.

Riktig ergonomi
- Ryggsøylen er sterkest når den er rett eller med svak svai. Da har den best arbeidsforhold. Riktig ergonomi er essensielt når man trener styrke, forteller han.

Allikevel er manges rygg ikke i nærheten av å være strak, eller med svak svai, når det trenes styrke rundt om i det langstrakte land.

- Krum og rund rygg er vanligste skadeårsak for de som trener styrke. Og det er spesielt markløft, knebøy og sittende roing som forårsaker ryggplager, sier Staxrud.

 

Skiveutglidning og Isjias
Problemet med feil løfteteknikk kan være at man ofte ikke får vondt der og da, men flere år med feil belastning på ryggen kan medføre alvorlige ryggplager som skiveutglidning og isjias.

- Ofte er det belastningsskader som dukker opp etter en stund, mens andre ganger får man akutte plager, sier Staxrud.

For å ha en stabil og riktig stilt rygg når man trener styrke, er det ofte trykket i buken det står på. Stabiliseringsmuskulaturen er viktig, og flere bruker styrkeløftbelte for å øke buktrykket - som stabiliserer mage og korsrygg.

- Dette er for å holde i mot, og for ikke å klappe sammen i ryggen. Det anbefales derfor å trene mage og buk jevnlig. Et godt eksempel på dårlig hoftearbeid er når man under benkpress skyter opp hoften under fradytt. Dette gjør man kun for å klare mange kilo, men treningseffekten er mindre siden man får mindre utbytte i nedre del av bevegelsesbanen. Hoften skal være i kontakt med benken, forteller Staxrud

Personlig trener
For å tilegne seg riktig løfteteknikk anbefaler Olympiatoppens fagkonsulent for kraft og styrke å bruke personlig trener, eller en venn som kan hjelpe i oppstartsfasen.

- Men velg en personlig trener som kan tingene sine. Det er masseproduksjon av personlige trenere om dagen, og det er ingen beskyttet tittel. Det vil si at hvem som helst i prinsippet kan ta til seg tittelen "personlig trener". En kan få PT-status etter få helgekurs, og det er ikke bra, påpeker han.

For noen år siden brukte en profilert treningskjede reklameplakater hvor en personlig trener stod bak en som løftet knebøy på totalt feil måte, og sikret.

- Typisk i denne bransjen er at det er mange som opererer som PT som ikke kan sakene sine bra nok, og denne plakaten var et godt bevis på det, sier Staxrus som riktignok ønsker å legge til at det er en positiv utvikling i bransjen.

- Flere høyskoler og universiteter satser på utdannelse av personlige trenere.



Her er de seks vanligste feilene mange gjør, og som i verste fall kan føre til ødelagt rygg.



Knebøy:

 



 





Markløft:

 





 









Planken:

 



 









Sittende roing:

 



 









Benkpress:

 



 



Her er forslag til gode metoder for å teste kondisen i sommer.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik trener Norges sterkeste

- Tren med tyngre vekter

Slik tester du kondisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv klubb