- Mange er nesten paniske når det kommer til væskeinntak i forbindelse med trening, sier professor i fysiologi, Jostein Hallén, til DN Aktiv.

Tirsdag skrev DN Aktiv at Jorunn Sundby, professor ved avdeling for samfunnsmedisin ved UIO, hevdet overfor forskning.no at å drikke minst åtte glass vann daglig er tullete.

- Ikke dokumentert effekt
- Det er overhode ikke dokumentert noen spesifikk helsebringende effekt av å drikke mer vann. Det fører først og fremst til at man må tisse mer, sa hun og la til at i vanlige daglige gjøremål mister man det meste av det vannet som tas inn ut gjennom urinen og at det er flere som er skadet av for stort eller raskt væskeinntak, såkalt overhydrering, enn av dehydrering.

I forbindelse med trening mener Jostein Hallén det ikke er nødvendig å drikke vann verken under styrke- eller utholdenhetsøkter med varighet under en time.

Halvannen time uten vann
- Jeg ser mange som går rundt med vannflaske i styrkerommet og drikker mellom hver post. Det er helt unødvendig. Samme gjelder kondisjonstrening. Man kan løpe halvannen time uten å ha behov for væske, sier Hallén.

Professoren legger til at dette riktignok er svært individuelt, og at man må ta vær, temperatur og aktivitet i betraktning.

- Med sommer som vi har i Norge nå, er det ikke noe problem å løpe en time - halvannen - uten å drikke, sier han.

Bør man være forsiktig med å drikke for mye vann?

Mister salt
- Når man drikker mye vann og tisser, skiller man ut salt, og kroppens saltinnholdet reduseres hvis man ikke tar til seg salt på andre måter. Det med vann er veldig enkelt. Er urinen konsentrert har man drukket for lite, sier Hallén.

Det viktigste mener han er å være hydrert i forkant av treningsøkten.

- Er man det, så er ofte vann helt unødvendig. Det er nok litt mye fokus på det å drikke under trening, sier Jostein Hallén.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les også: Tull å drikke mye vann

Bedre kondis med rødbetjuice

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktiv klubb