- Vi har godt av å drive idrett, men vi trenger ikke å prate så mye om det, sier idèhistoriker og tidligere landslagsløper Gudmund Skjeldal.

Skjeldal, som er lærer, idèhistoriker og forfatter var tidligere aktiv på det norske skilandslaget og er fortsatt lidenskapelig opptatt av å gå på ski. Han er enig med professor Gunnar Breivik (egen sak, les her) i at det er en sammenheng mellom tenkning og fysisk aktivitet, men synes idretten tar for mye plass i det offentlige rom.

Individnivå - nasjonalt nivå
– På individnivå synes jeg ikke det er noe konfliktnivå mellom trening og tenkning. De som trener mye er ikke nødvendigvis dumme, hvis det finnes noen som går rundt og tror det. Jeg synes tvert om det er nødvendig å bevege seg for å kunne tenke bedre, sier Skjeldal, som også har en bror, Kristen Skjeldal, som går fort på ski.

 

Men 40-åringen med andreplass i Kollen-femmila som bestenotering, stiller seg også spørsmålet om det nasjonale intelligensnivået synker i takt med økende nasjonal interesse for idrett.

– Vi har godt av å drive idrett, men vi trenger ikke prate så mye om det, sier Gudmund Skjeldal.

Nytt OL ville gjor nasjonen dummere
– Min lidenskap er å gå på ski, men jeg er sterk motstander av et nytt vinter-OL i Norge. Jeg synes eliteidretten allerede slippes for mye til i mediene, og i så måte ville et OL være svært negativt. Det ville gått ut over vår nasjonale intelligens.

– Et OL døgnet rundt på tv ville sørget for et dummere Norge, konkretiserer Skjeldal.

Satt på spissen frykter han at et OL vil gi en mediedekning og en opptatthet av idrett som vil fortrenge andre viktigere samtaler i det offentlige rom. For Skjeldal, som blant annet ledet klimakampanjen «Hvit vinter», er klimaproblematikken – i likhet med interessen for andre land – temaer som vies for lite oppmerksomhet i Norge.

Skjeldal var heller ikke helt komfortabel under Ski-VM i vinter.

– Det var masse fint med VM, men mye av det som ble skrevet og sagt i forbindelse med mesterskapet viste tendenser jeg misliker. Hva med moralen til nasjonen? Hva med orienteringsevnen? Var alt skriveriet om Northug og svenskene med på å gjøre oss mer åpne og vise raushet?



Les hvorfor professor Gunnar Breivik mener Gudmund Skjeldal tar feil: Trening er intelligensarbeid



Les flere saker i denne debatten:

Opprør topp og trent: - Hvorfor dø sunn og frisk?

Skipsreder Herbjørn Hansson: Trening og stress

Jorunn Sundgot-Borgen: - Tren mer, ikke mindre! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.





Les flere treningssaker på DN Aktiv



Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb