Birken-veteran og tidligere klassevinner Ragnhild Bolstad (47) hadde ifølge arrangøren ingen klær i sekken da hun ble tatt til side for en stikkprøvekontroll etter målgang. Kontrollørene ga henne 15 minutter tilleggstid for brudd på det nye reglementet.

- Sjekke ikke sekken
Bolstad selv reagerer på både dårlig informasjon og fremgangsmåten til arrangøren.

- Det er utrolig at de kan si at jeg ikke hadde noe i sekken. De sjekket ikke sekken i det hele tatt, men spurte om jeg hadde regnjakke eller vindjakke. Det hadde jeg ikke, og svarte nei. Men jeg hadde både votter, ulltrøye og overtrekksbukse i sekken, sier hun til DN Aktiv.

- Sjekket dere sekken hennes eller ikke, Birken-sjef Tone Lien?

- Vi forholder oss til det dommerne forteller, og de rapporterte at Ragnhild Bolstad ikke hadde klær i sekken, svarer Lien

Krav til sekken
I regelverket for arrangementet står det at «Alle deltakere, uansett klasse, må bære sekk som skal veie minst 3,5 kg. Av sikkerhetsmessige årsaker er det ett absolutt krav at sekken skal inneholde: ekstra klær (tørt tøy, ull, regntøy/vindtøy, votter og lue), mat, verktøy, slange og lappesaker. Vi anbefaler å ta med pumpe.. .....Deltakere som har for lett sekk, mangler viktig innhold eller som ikke bærer sekk vil få tillegg i tid eller bli diskvalifisert.»

Bolstad, som har deltatt i ulike Birken-arrangementer siden 80-tallet, protesterte og viste til mangelfull og uklar informasjon om sekkens innhold, men protesten ble avvist, melder Østlendingen.

- Uthengt
- Jeg føler meg urettferdig behandlet og uthengt som juksemaker. Dette er en prinsippsak, og jeg tar dette videre rettslig om avgjørelsen ikke endres, sier Ragnhild Bolstad til DN Aktiv.

 

47-åringen fra Rena er en av de mest profilerte Birken-veteranene. Hun har gått 22 renn, løpt 12 ganger og har 15 starter i Birkebeinerrittet. Gjennom årene har hun to seire i sin klasse i Birkebeinerrittet.

- Det er greit med regelendringer, men da må de informere mye bedre. Det lå ingen info om dette i min startnummerkonvolutt, mens en venninne av meg som deltok i eliteklassen fant en lapp i sin konvolutt der det sto "bør inneholde varme klær". Vi startet sammen, og det var denne informasjonen jeg forholdte meg til, sier Ragnhild Bolstad.

- Jeg hadde også vindtett tøy med korte armer på meg under rittet, sier hun.

Onsdag tok hun kontakt med advokat Gunnar Martin Kjenner.

- Det virker som om det er begått en urett mot henne. Den informasjonen hun har fått tilsier at det ikke er et absolutt krav med langermet vindtøy. Spørsmålet i denne saken er hvordan hun skal få rett. Det er et interessant spørsmål om en slik sak kan prøves rettslig, sier Kjenner til VG Nett.

- Trist sak
- Det høres voldsomt ut med rettssak, og hvis hun mener det er det veldig trist, sier birkebeinersjef Tone Lien til DN Aktiv. Hun legger til at Ragnhild Bolstad ikke hadde klær i sekken i det hele tatt da hun ble kontrollert etter målgang.

- Dette gjør vi for hennes egen sikkerhet. Alle deltagere fikk tilsendt reglementet før rittet, og der stå det "skal ha.." sier Lien.

- Vi har vært nøye i år. Det er ikke forsvarlig å delta i Birkebeinerrittet uten å ha med ekstra tøy, selv om man er rimelig god. Dette erfarte vi i fjor, sier Lien.

Rekordmange brøt fjorårets ritt. På fjellet var det kaldt og guffent, og arrangøren måtte kjøre ut langt over 1000 ryttere.

Over 50 tatt
- Mange var så forfrosne at de ikke klarte å stå på beina. Vi hadde ikke noe garderobeskap tilgjengelig med varmt tøy og pledd, og derfor la vi inn krav om klær (vind-/vanntett) i sekken i år, forteller Lien.

Første året arrangøren begynte å veie sekkene til deltagerne ble over 300 tatt med for lett innhold. Deretter har antall ”juksemakere” sunket, og i år har over 50 fått tillegg i tid pga. lett sekk, eller lite klær.

- De fleste skjønner hvorfor vi gjør det, presiserer Lien.

 

Ikke bare får deltagere tillegg i tid under Birken, i år fikk 6-7 av rytterne fradrag på sluttiden fordi de stoppet og hjalp en deltager som fikk hjertestans.

-Under FredagsBirken var det noen som bisto veldig med alt fra førstehjelp til å dirigere helikopteret som kom, da en deltager falt om med hjertestans, forteller Lien

- Generelle regler
Ragnhild Bolstad mener også at de nye reglene er generelle og åpne for fortolkning

- Jeg får tilleggstid fordi jeg ikke hadde langermet jakke, men i regelverket står ikke det som noe absolutt krav om akkurat den bekledningen. sier hun.

Bolstad ble til slutt nummer 12 i sin klasse (K45) med sluttiden 3.46.14. Uten tilleggstiden ville hun blitt nummer fire. Merket greide hun med god margin uansett.

47-åringen har tatt merket hver gang hun har stilt på startstreken

Her kan du se intervju med henne fra Birken 2009

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Måtte stå og tråkke to mil</b>

<b>17-åring knuste supermosjonistene </b>

<b>Birken-ryttere får psykologhjelp</b>

<b>Stjal sykler under Birken</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv klubb