Tidligere forskning har vist at to til tre intervalløkter i uken kan gi fem milliliter høyere O2-opptak eller mer.

- Store forskjeller
Ny forskning fra K.G. Jebsen - Senter for hjertetrening ved Det medisinske fakultet, NTNU, viser at denne kondisjonsforbedringen gir hele 56 prosent redusert risiko for metabolsk syndrom, en samling av flere risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.

– Forskjellen er veldig merkbar. Kondisjonen er den viktigste faktoren for helsen hos den enkelte, som en slags tilstandsrapport. Den har klar sammenheng med kolesterolnivå og risikofaktorer som høyt blodtrykk, sier Stian Thoresen Aspenes.

 

33-åringen forsvarte nylig doktorgraden i klinisk medisin ved NTNU med avhandlingen «Peak Oxygen Uptake Among Healthy Adults – Cross-sectional descriptions and prospective analyses of peak oxygen uptake, physical activity and cardiovascular risk factors in healthy adults (20-90 years)».Aspenes har gjennomgått data på over 4600 personer fra 1980-tallet og frem til i dag. Dataene stammer fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), som er Norges største samling av helseopplysninger.

Pionérprosjekt
De 4631 personene fikk testet kondisen sin i 2007–2008. De ble også spurt om hvor mye fysisk aktivitet de gjorde i 2007-2008, og hvor mye de trente i 1985.

Så godt som alle vet at fysisk aktivitet bedrer kondisjonen, men dette er første gang noen har beskrevet oksygenopptaket i den norske befolkningen over så lang tid.

Studien viser store forskjeller på helsemessige konsekvenser ut fra kondisjonsnivå:

- Menn med det laveste oksygenopptaket (under 34 ml per kilo per min) har 21,7 % større midje, 23,7 høyere BMI (kroppsmasseindeks), og 8,3 % høyere blodtrykk enn de 10 prosent sprekeste (de med maksimalt oksygenopptak fra 55 og oppover). De har også 20 % høyere hvilepuls og høyere kolesterolverdier.

- De minst spreke kvinnene (maks 02-opptak fra 22-34) har 32,3 % høyere BMI, 19 % høyere kolesterol og 25,8 prosent større midje enn de sprekeste (02-opptak over 55)

Svekkes med alder
Kondisjonen faller med alder og blir seks prosent lavere per ti år, men med trening kan dette reverseres.

– Vi fant at veldig aktive personer i 50-årene hadde samme oksygenopptak som inaktive kvinner og menn mellom 20 og 29 år. Man blir altså 30 år sprekere, og det er ikke så verst med en ukentlig innsats på halvannen time, sier Aspenes.

– De som hadde høyt aktivitetsnivå på 80-tallet hadde også høyt oksygenopptak i dag, 23 år etter. Forkl#229en er nok at trening henger nøye sammen med livsstil og gode vaner, legger han til.

– Noen har bedre genetisk utgangspunkt for god kondisjon enn andre, og dette skal vi forske mer på, sier han.

Kondiskalkis
Gjennomsnittlig O2-opptak er 44 hos menn og 36 hos kvinner. Høyaktive har i gjennomsnitt 12 milliliter høyere O2-opptak enn personer med lav aktivitet.

K.G. Jebsen - Senter for Hjertetrening har også utviklet en egen kalkulator der du kan beregne din egen kondisjonsalder ved å legge inn data som faktisk alder, hvilepuls, antall treningsøkter og intensitet. 95.000 har personer testet kondisjonen sin på denne siden den ble lagt ut 28. mai i år.

 

– Dere får mye kritikk for ensidig fokusering på intervalltrening og fire ganger fire. Hva er årsaken til det?

– De ulike forskningsmiljøene studerer ulike ting med ulike innfallsvinkler. Vi har forsket på høyintensiv trening i mange år, og funnet at det er mer effektivt enn moderat trening for vanlige folk. Så blir det selvsagt opp til den enkelte hvordan man vil trene, og hva man trives best med, sier Stian Thorsen Aspenes.

– Hvordan trener du selv?

– Jeg er midt i tidsklemmen, og sykler til og fra jobb. Da kjører jeg på med harde drag i motbakkene, men det behøver ikke være akkurat fire ganger fire-intervaller.

- Så legger jeg inn noen motbakkedrag med barnevong når jeg er med sønnen min på fotballtrening. Alt hjelper, sier kondisforskeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>– Maraton er for godt trente, ikke for idioter</b>

<b>Fra «vrak» til topptrent</b>

<b>- Intervall best for hjertet</b>

Kom i form med DN Aktivklubb