Frode Estil (39) brukte jakt aktivt i treningsarbeidet da han var på landslaget i langrenn. Han sverget til støkkjakt på ryper i Meråker-fjellene.

- Jeg gikk flere slike 12-timersturer i løpet av høsten. Jakt på denne måten styrker kroppen. Du går i ulendt terreng, har gjerne tung sekk og kraftige støvler på deg. Slik får du trent store deler av kroppen, sien mannen med olympisk gull og flere verdensmestertitler.

- Jakt er utmerket trening, og man får koblet ut. Timene går fort når det er spennende.

 

Intervall-rekorder
En 12-timers tur i fjellet gir normalt sår og sliten kropp. Estil fikk imidlertid mer energi etter jakt.

- Faktisk så presterte jeg ofte veldig bra dagen etter en lang jakttur. Flere av mine beste intervalløkter og testtider er dagen etter 12 timer i tungt fjellterreng. Det strider vel mot det meste av forskning på optimal oppladning, men slik effekt hadde jakten på meg. Den bygde opp hodet og kroppen, fortelleren trønderen til DN Aktiv.

På 90-tallet var mange av landets beste utholdenhetsutøvere glad i å bruke jakt som alternativ trening. Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard er begge fortsatt ivrige jegere. Estil utnytter de dagene han kan.

- Ryktene sier at det er mye fugl i terrenget her nå, så jeg gleder meg stort til å komme meg ut, sier han.



Dæhlie: Knuste bikkja på intervalløkt



Villmarksbølge
Flere og flere nordmenn løser jaktlisens. I fjor var hele 144100 ute og jaktet, hvilket er mer enn noen gang.

- Det har vært en jevn stigning de siste årene, sier Håvard Andersen til DN Aktiv.

Han er kommunikasjonskonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund, og er selv ivrig jeger. Den økende jaktinteressen forklarer han med den økende interessen for villmarksliv.

- Jakt er jo en forlengelse av det alminnelige friluftsliv som har blitt så populært nå. Mye kan tilskrives flotte bøker og TV-serier med blant annet Lars Monsen, som nærmest har gjort friluftsliv til allemannseie. Det å jakte er ofte mer lystbetont enn ”bare” å gå en tur i fjellet eller skogen, sier Andersen.

 

Han mener det helsebringende aspektet ved å være ute hele dagen veier tungt for mange.

- Man glemmer ofte det strevsomme ute på jakt. Det er lettere å gå åtte timer i terrenget under jakt enn en annen tur. Treningen blir en flott bieffekt, sier Andersen.

Les om treningen som forbrenner mest.

10.september markerte starten på årets småviltjakt flere steder - en helligdag å regne for landets jegere. Andersen sier jaktstarten tradisjonelt er den største utfartsdagen siden starten av påskeferien.

- Det er merkbart mindre trafikk i de største byene nå den første jaktuken, spesielt her i Oslo, sier han.

Sportsjakten var før forbeholdt det eksklusive, de som eide jord eller hadde penger til å kjøpe rettighetene til å jakte. Nå kan hvem som helst høste av naturens vilt så lenge de har bestått jegerprøven og har innhentet nødvendig tillatelse fra grunneier. Jaktkort fås kjøpt overalt og koster fra cirka 50 kroner og opp.



Totalt var det 144 100 personer som jaktet sist år. Av disse har 90 900 jaktet hjortevilt, og det er fortsatt noen flere som jakter hjortevilt enn småvilt. Nord-Trøndelag har flest jegere sett i forhold til folketallet. Her løste hver femte mannlige innbygger over 16 år jegeravgiftskort, viser tall fra SSB

På landsnivå er hver tiende mann over 16 år jeger. Gjennomsnittsalderen er 45 år. Kvinneandelen er stadig økende. De siste årene har over 8000 kvinner løst jaktlisens.

Etter flere år med nedgang økte utbyttet av rypejakta i jaktåret 2010/2011. Totalt ble det skutt 195 000 ryper, en oppgang på 19 prosent fra bunnåret 2009/2010. Med unntak for Telemark og Finnmark var det oppgang i alle fylker, viser tall fra SSB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les også: Vinner Birken med rypejakt og trampoline



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Løper for harde livet

- Intervall best for hjertet

Bortkastet med situps

Kom i form med DN Aktivklubb