Godt trente kropper kan ofte være bygd på et vaklende fundament. God balanse holder deg ikke bare på beina, men samsvarer ofte godt med andre atletiske evner som kraft, smidighet og styrke. Uten god balanse klarer man ikke å utnytte sitt fysiske potensial ordentlig.

Viktig for mosjonister
Morten Bråthen er Olympiatoppens ekspert på teknikk og motorikk. Den tidligere turneren sier langt flere enn bare toppidrettsutøvere bør etterstrebe en kropp der fundamentet er på plass. Spesielt mosjonister sliter med dårlig balanse.

- Mosjonister har veldig godt av stabiliseringstrening. Man får bedre kontroll på bevegelser og kontroll på posisjoner, og man unngår skader. Og du presterer bedre i forskjellige aktiviteter, sier han til DN Aktiv.

Hjalp Bjørgen
De senere årene har flere av landets beste skiløpere inngått et treningssamarbeid med Bråthen, og fått kanonresultater. Både Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby har opplevd enorm framgang etter å ha tatt trening av kjernemuskulatur alvorlig.

- Dette er også en del av det skadeforebyggende arbeidet vi gjør på Olympiatoppen. Vi går inn og kartlegger utøvernes motoriske forutsetninger – bevegelighet, stabilitet og koordinasjon. Vi finner deres svakeste punkt og jobber med det, sier Bråthen som presisere at dette er noe flere bør gjøre.

Det er forskjellig former for balanse, og toppidrettsutøvere jobber spesifikt inn mot deres idrettsgren. Bråthen nevner både Lasse Kjus (tidligere alpinist) og Leonel Messi (fotballspiller) som utøvere med meget god balanse – tilpasset deres idrettsgren.

- Men uten ball er kanskje ikke Messi like stabil, poengterer han.

Det første skrittet i retning bedre balanse er å kartlegge egen tilstand. I videoen øverst i saken viser Bråthen tre enkle balanseøvelser som gir deg god pekepinn på hvor du står. Øvelsene kan gjennomføres hjemme i stua.

Moderne liv har skylda
En ubalansert kropp er en svakere kropp, skriver det anerkjente amerikanske magasinet Mens Health.

Fysioterapeuten Gray Cook mener det moderne liv har sløvet vår instinktive evne til å utføre enkle bevegelsesmønstre.

- For 120 år siden var bevegelseskompetansen til den aktive befolkningen trolig på et langt høyere nivå enn i dag. Dette fordi øvelsene som ble utført var naturlige og mye mindre spesialiserte enn i dag. Man var symmetriske, og bevegelsene var mer balanserte, sier Gray Cook til Mens Health.

- Nå sitter vi for mye, og når vi beveger oss er det som oftest i repetive bevegelser som å løpe, sykle og løfte vekter, sier han.

Når folk flest snakker om fysisk aktivitet snakker man ofte om kapasitet – hvor fort man løper, eller hvor mye man løfter. Men informasjonen om dette, for eksempel snitthastighet i løping, eller antall kilo i benkpress, sier ingenting om kvaliteten på bevegelsene hevder den amerikanske bevegelseseksperten.



Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trente vekk 42 kilo på 4 måneder

Styrke for de tøffeste

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktivklubb