Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Jo Straube
Jo Straube les mer

Trening

- Gir aldri opp kampen mot kreften

Jakten på resultater og personlige rekorder er byttet ut med kampen for å overleve. Helle Hexeberg (49) trener og lever så sunt hun kan for å slå tilbake kreftcellene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Jeg har bare ett mål, og det er å bli frisk. Jeg gir aldri opp, sier Helle Hexeberg, og legger av gårde på treningstur i den vakre høstsolen rundt Sognsvann.

Den tidligere direktøren ved Opplysningskontoret for kjøtt fikk brystkreft våren 2009. Etter 15 måneder med behandling oppdaget hun en kul i det andre brystet. Nå har kreften spredt seg i kroppen til den tidligere langrennsløperen og friidrettsutøveren, som på det meste trente ni ganger i uken og presterte på høyt nasjonalt nivå.

Ingen stoppeklokke
Kampen mot kreften består av mye fysisk aktivitet, tre daglige økter med meditasjon og et nytt og nøye sammensatt kosthold.

– Jeg trener ikke lenger etter stoppeklokken. Tid og prestasjoner er helt uviktig i mitt liv nå, sier tobarnsmoren fra Oslo.

Dagens treningstur er sammen med Anne Kristoffersen (53), som selv fikk brystkreft i 2008 og arrangerer ulike gågrupper for kreftoverlevere som hun helst kaller det – flere ganger i uken. De to treningsvenninnene har sin faste løype, og legger inn styrkeøvelser flere steder rundt Sognsvann.

– Kjempebra Helle! roser Anne mens de kjører en serie med armhevinger mot en benk ved vannet.

Solen skinner, og de mange turgåerne kikker nysgjerrig bort på de to sprekingene som jobber så fint i takt. Latteren sitter løst, og ingen kan ane hvilket alvor som ligger bak aktiviteten.

- Tar styringen
Helle Hexeberg bor like ved markagrensen og trener daglig. Noen ganger sammen med Anne Kristoffersen og andre venner, og enda oftere på tur med bikkja til Bånntjern og områdene rundt Vettakollen.

– Jeg må ta styringen på livet nå. Det er utrolig viktig for meg å holde kroppen i gang. Det gir påfyll i seg selv å være ute i naturen, sier Helle Hexeberg.

Kroppen hennes er – som hun selv sier - i en indre krig, og hun kan ikke gå helt tom når hun er ute og trener.

 

– Jeg må ha energi igjen til den daglige kampen mot kreftcellene. Det handler om å lytte til kroppen, og ikke stresse eller presse for hardt. Det er en hårfin balanse, forteller 49-åringen.

Hun har alltid vært glad i å trene, og kunnskapen og erf#229en om trening og mat kommer til mer nytte enn noen gang.

Helle Hexeberg har «full dag» med trening, mat og hvile. Alt for å gi kreftcellene så dårlige vekstforhold som overhodet mulig.

– Jeg er opptatt av helheten. I tillegg til fysisk aktivitet, bruker jeg mye tid på mental trening. Gjennom meditasjon tre ganger om dagen søker jeg etter å finne den indre roen. Det fungerer godt, forteller hun.

Nøye med kostholdet
Også kostholdet er lagt mye om etter sykdommen.

– Jeg er ikke fanatisk, men bevisst på hva jeg spiser. Jeg holder meg langt unna sukker og raske karbohydrater. Så prøver jeg å unngå ferdigmat og tilsetningsstoffer, forteller Hexeberg, som har hatt mat som sitt arbeidsområde i 20 år – både i Tine og Opplysningskontoret for kjøtt.

Seks ganger hver dag drikker hun grønn te. Den inneholder stoffer som kreften ikke liker.

Så er vi fremme ved bommen igjen. Treningsvenninnen Anne avslutter som vanlig turen med et dikt og gir Helle Hexeberg en god klem før hun stikker videre.

– Det var en deilig tur. Jeg har behov for å oppsøke friskhetsfaktorer og gjøre det jeg kan for å bli frisk.Fakta om kreft:

- 1 av 3 av nordmenn får kreft i løpet av livet

- Omfattende kreftforskning gjennom mange år har ført til at 2 av 3 kreftrammede overlever. For 50 år siden var det kun 1 av 3 som overlevde.

- I 2009 fikk 27.520 personer kreft i Norge, 14.792 menn og 12.728 kvinner

- Kreft behandles med kirurgi, strålebehandling, og medikamentell behandling som cellegift.

- Overlevelse: 68,2 prosent av kvinnene og 65.9 prosent av mennene lever fem år etter at de fikk kreftdiagnose.

Kilde: Kreftregisteret

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Sjekk hvilepulsen - det kan forlenge livet ditt

Hjertesyke fikk størst fremgang med 4X4

Løper for harde livet

Kom i form med DN Aktivklubb

Aktiv Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.