Ifølge Norges Skiforbund har Martin Johnsrud Sundby hatt flere episoder med uregelmessigheter i hjerterytmen. Gullgutten fra VM på ski i Oslo prøver ut forskjellige behandlingsalternativer, og har valgt å hoppe av treningssamlingen i Val Senales

- Ikke uvanlig
- Uregelmessigheter i hjerterytmen er ikke uvanlig. Den vanligste formen for slike uregelmessigheter er ufarlige ekstraslag. Noen synes at dette er ubehagelig, selv om det vanligvis ikke betyr at man har hjertesykdom som man trenger behandling for, sier Marius Myrstad som er lege ved Diakonhjemmet sykehus.

Myrstad går selv Birken, og er av forskerne som er med på Birkebeiner aldringsstudien som undersøker hvilken effekt trening har for helsen til birkebeinerne. Forskerne søker svar på om det bare er sunt for eldre å presse seg i trening og konkurranser.

Les mer: Fikk hjertestans i Birken

Han viser til at flere undersøkelser tyder på at atrieflimmer kan være vanligere blant topputøvere av utholdenhetsidretter som sykling og langrenn.

- Ennå har vi ikke gode nok undersøkelser til å si noe sikkert om dette. Vi vet heller ikke noe sikkert om årsaker, men forandringer som økt hjertestørrelse hos godt trente utøvere er en hypotese, sier Marius Myrstad.

1 av 100 har det
Blant birkebeinere som er 65 år og eldre har 13,7 prosent svart at de har eller har opplevd atrieflimmer, viser foreløpige tall fra Birkebeiner-studien.

- Bortsett fra ekstraslag, er atrieflimmer (forkammerflimmer) den vanligste hjerterytmeforstyrrelsen. Vi antar at omkring 1 prosent av befolkningen har atrieflimmer, men forekomsten er svært ulik i ulike aldersgrupper. Hos yngre, den gruppen Martin tilhører, er atrieflimmer- og andre typer hjerterytmeforstyrrelser og hjertesykdom – sjelden, sier Myrstad.

Mest hos eldre
Forekomsten øker med alderen, særlig fra 65 år. En undersøkelse fra Asker og Bærum viste at blant 75-åringene i disse kommunene hadde ca 10 % atrieflimmer.

- Kan man trene som før med forstyrrelser i hjerterytme?

- Det er avhengig av type hjerterytmeforstyrrelse, men vi anbefaler vanligvis kortere eller lengre opphold i trening og deltakelse i konkurranser. For noen anbefaler vi at de slutter med konkurranseidrett, sier lege Marius Myrstad.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Hjertesyke fikk størst fremgang med 4X4

<b>Løper for harde livet</b>

<b>Forsker på ny intervallmetode</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb