Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Palm, Ulf, Scanpix
Palm, Ulf, Scanpix les mer

Trening

Vasalopp-toppene mest utsatt for hjertetrøbbel

Langrennsløpere som presser seg hardest, er i høyrisikosonen for å få forstyrrelser i hjerterytmen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Deltagere i Vasaloppet som hadde fullført 7 eller flere løp, hadde 29 % høyere risiko for å få hjerterytmeforstyrrelser sammenlignet med dem som bare hadde vært med en gang, viser en svensk undersøkelse.

Studien ble gjennomført på alle svenske deltagere i Vasaloppet fra 1989 til 1998, totalt 47.477 deltagere.

De beste mer utsatt
Den viste også at de beste løperne - dem som hadde kommet inn på en tid som var bedre enn 1,6 ganger vinnertiden - var 37 % mer utsatt de som brukte mer enn 2,4 ganger vinnertiden. Denne sammenhengen var tydeligere hos Vasalopp-deltagere som hadde passert 45 år

- Studien viser at selv om fysisk aktivitet er generelt sunt, har de som driver med utholdenhetsidrett på elitenivå høyere risiko for å lide av en hjerterytmeforstyrrelse. Det ser også ut til å være en sammenheng med varigheten av. idrettsengasjement og hvilket nivå utøverne konkurrerte, sier hjertelege Kasper Andersen ved Universitetet i Uppsala.

Symptomene er uro i brystet og kraftige hjerteslag.

- De fleste som trener kjenner forskjellen, og de orker å trene like intensivt som de pleier, sier Andersen til Aftonbladet.

Birkebeiner-studien kommer
Landslagsløper Martin Johnsrud Sundby sliter med uregelmessig hjerterytme. Også en del birkebeinere rammes av flimmer og annen hjertesykdom.

- Uregelmessigheter i hjerterytmen er ikke uvanlig. Den vanligste formen for slike uregelmessigheter er ufarlige ekstraslag. Noen synes at dette er ubehagelig, selv om det vanligvis ikke betyr at man har hjertesykdom som man trenger behandling for, sier lege ved Diakonhjemmet sykehus, Marius Myrstad.

Les mer: Trener knallhardt - sliter med hjerterytmen

Ikke bare sunt?
Han er en av forskerne som er med på Birkebeiner aldringsstudien som undersøker hvilken effekt trening har for helsen til birkebeinerne, og om det bare er sunt for eldre å presse seg i trening og konkurranser.

Blant birkebeinere som er 65 år og eldre har 13,7 prosent svart at de har eller har opplevd atrieflimmer, viser foreløpige tall fra denne studien.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Hjertesyke fikk størst fremgang med 4X4

Løper for harde livet

Kom i form med DN Aktivklubb

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Aktiv Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Se video fra DN aktiv